dinsdag, 3. november 2015 - 22:30 Update: 04-11-2015 8:49

Na maanden actievoeren eindelijk nieuwe cao voor ambulancepersoneel

FNV: Nieuwe cao dankzij acties ambulancepersoneelF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Dinsdagavond is, nadat het ambulancepersoneel maandenlang actie heeft gevoerd, een principeakkoord bereikt voor een nieuwe cao. Dit meld de FNV dinsdagavond.

'Ambulancemedewerkers gaan er in koopkracht 7,5% op vooruit, kunnen na hun 57e niet meer verplicht worden om nachtdiensten te draaien en waar werk is, worden vaste banen gecreëerd.

‘Na ruim vijf maanden regionale acties te hebben gevoerd en vier weken landelijke stakingen, ging Ambulancezorg Nederland vandaag eindelijk in op onze eisen’, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, ‘Voor het ambulancepersoneel hebben we nu grotendeels dezelfde afspraken kunnen maken die voor het personeel in ziekenhuizen al golden. Gelijk werk verdient immers gelijk loon.’

Loonsverhoging van 7,5%

Ambulancemedewerkers ontvangen een structurele loonsverhoging van 7,5%. Indien iemand ook ‘loondoorbetaling tijdens verlof’ afkoopt over de afgelopen 5 jaar dan kan het loon voor 2016 met 4,5% verder oplopen Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties. Voor veel werknemers vormt dit een groot deel van hun inkomsten en tijdens de onderhandelingen was dit één van de grote struikelblokken. 

Vaste banen voor regulier werk

‘Daarnaast zijn we heel blij dat er voor regulier werk vaste banen worden gecreëerd. Nu werden gaten stelselmatig met uitzendkrachten gevuld. Het werkt niet prettig als jij, als ambulancemedewerker, jouw collega moet begeleiden, terwijl je onder grote druk een leven aan het redden bent. Daarnaast kennen de uitzendkrachten niet altijd de weg en moet je dus ook nog op het verkeer letten. Gelukkig heeft de werkgever nu ook ingezien dat dit tot onveilige situaties leidt en zijn dit soort praktijken binnenkort hopelijk van de baan’, zegt Seifert. 

De laatste cao is op 1 januari 2015 verlopen.  De gemaakte afspraken gaan in met terugwerkende kracht naar 1 januari en lopen tot en met 2018.

Provincie:
Blik op 112: