maandag, 9. november 2015 - 15:03 Update: 09-11-2015 17:27

Proef gestart met variabele stroom- en gasprijs voor huishoudens

Proef gestart met variabele stroom- en gasprijs voor huishoudens
Foto: Archief EHF
Den Haag

Huishoudens die meedoen aan de proef krijgen elk uur een ander tarief voor stroom en iedere dag een andere gasprijs. Vereniging Eigen Huis (VEH) experimenteert samen met energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander met variabele energieprijzen.

'Het experiment begon eind september met enkele leden van VEH. De komende maanden wordt de proef opgeschaald. In de zomer van 2016 doen 300 huishoudens mee', meldt VEH maandag.

Met een app van Qurrent kunnen deelnemers op hun mobiele telefoon zien hoe hoog de stroomprijs is op een bepaald moment van de dag. Wie rekening houdt met de prijsschommelingen kan jaarlijks tientallen euro's besparen op zijn energierekening. Bijvoorbeeld door de was te doen als de stroomprijs laag is. Wie een elektrische auto heeft en die op een gunstig moment oplaadt, bespaart meer per jaar. Een dergelijk systeem bestaat al voor grote stroomafnemers, zoals fabrieken.

Groter voordeel

Het voordeel en het prijsverschil per kilowattuur wordt groter als het aandeel wind- en zonne-energie in Nederland stijgt. Als meer mensen met zonnepanelen stroom opwekken, daalt op een zonnige dag de stroomprijs omdat er veel aanbod is. Wanneer het windstil is, loopt de prijs per kilowattuur op.

Anders afrekenen

Huishoudens die aan het experiment meedoen, mogen kiezen hoe ze hun energierekening betalen. Ze kunnen een maandelijks voorschot afrekenen, zoals nu al gebruikelijk is, of ze betalen achteraf op basis van hun werkelijke verbruik. Dat betekent dat de energierekening in de winter hoger is dan in de zomer. Mensen die zelf energie opwekken, kunnen in de zomer een bedrag terugkrijgen.

Provincie:
Tag(s):