dinsdag, 10. november 2015 - 15:47 Update: 10-11-2015 18:45

In Amsterdam wordt bij 37% woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald

Huizenprijzen in Amsterdam worden overboden
Foto: fbf
Amsterdam

Kopers bieden weer tegen elkaar op, en in 12% van alle woningverkopen in Nederland wordt een verkoopprijs betaald gelijk aan of hoger dan de vraagprijs. In Amsterdam is de woningmarkt weer zo sterk aangetrokken dat in 37% van de woningverkopen een koopsom tot stand komt hoger dan de vraagprijs. In Stadsdeel West is de woningmarkt dusdanig op stoom dat in de Kinderbuurt en de Van Galenbuurt 62% van alle verkopen eindigen in een verkoopprijs hoger dan de vraagprijs.

In Amsterdam wordt inmiddels bij 37% van de woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald. En in de helft van alle woningverkopen wordt een prijs betaald die gelijk aan of hoger is dan de vraagprijs. Ook in de gemeenten Hoorn, Velsen en Haarlem is het aandeel transacties met een verkoopprijs boven de vraagprijs hoog met respectievelijk 23%, 19% en 17%, maar Amsterdam springt eruit als koploper.

Het overbieden op de woningmarkt gebeurt al jaren in Amsterdam. In de crisisjaren was het uitzonderlijk maar gebeurde het nog steeds op kleine schaal. Gemiddeld genomen werd in Amsterdam gedurende de crisisjaren in 6% van alle woningverkopen overboden. Sinds het herstel in 2013 zijn intrede deed is het aantal overbiedingen explosief gestegen van gemiddeld 5% in het tweede kwartaal van 2013 naar 37% in het derde kwartaal van 2015. 

Binnen Stadsdeel West wordt 49% verkocht boven de vraagprijs

In stadsdeel West is de woningmarkt dermate gespannen dat in 49% van alle verkopen een verkoopprijs tot stand gekomen hoger dan de vraagprijs. Ook in stadsdeel Zuid en Oost wordt vaak overboden: 42% van alle verkopen zijn hoger dan de vraagprijs. Binnen stadsdeel West zijn woningen in buurten als de Kinkerbuurt en de van Galenbuurt erg gewild.

Daar wordt in meer dan 60% van alle woningverkopen een prijs betaald boven de vraagprijs (zie figuur 3 voor overzicht overbieden op buurtniveau in Amsterdam). De buurt in Amsterdam waar het meest wordt overboden is de Indische buurt West in stadsdeel Oost waar in meer dan 70% van alle gevallen meer wordt betaald dan de vraagprijs.