donderdag, 12. november 2015 - 21:27 Update: 12-11-2015 23:20

Geen nieuwe vluchtelingen meer in voormalig ministerie Den Haag

Geen opvang nieuwe vluchtelingen in ministerie Den Haag
Foto: SXC
Den Haag

Er komen geen nieuwe vluchtelingen naar de noodopvang in het oude ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag.

Volgens de gemeente heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)  zich niet gehouden aan de afspraken die met de gemeente Den Haag gemaakt zijn voer de opvang van asielzoekers in het pand.

In het voormalige ministerie zijn ongeveer 200 asielzoekers ondergebracht. Er was afgesproken dat er een evenwichtige samenstelling van de groep zou komen, dus zowel mannen, vrouwen als gezinnen, maar het COA heeft alleen mannen gestuurd. Dit schrijft wethouder Joris Wijsmuller aan de raadscommissie Samenleving en Ruimte, zo meldt de NOS donderdag.

Volgens het COA is de groep wel gemengd en een afspiegeling van de mensen die Nederland binnenkomen. Bovendien, zo laat het COA weten, doen ze nooit beloften over de samenstelling van de groep.. Overigens is een aantal asielzoekers ook niet tevreden over de opvang. Om hun ontevredenheid kenbaar te maken, sliep een groep Somaliërs en Eritreeërs vannacht buiten. Ze zijn ontevreden over het eten en verder zou er een gebrek zijn aan voldoende privacy en sanitair. Het gemeentebestuur vindt het overnachten op straat echter niet acceptabel en het COA heeft nu beloofd dat er vannacht geen mensen op straat zullen slapen.

Er was eerst sprake van dat er donderdag en vrijdag in totaal nog eens zo'n 400 vluchtelingen zouden arriveren bij de noodopvang, maar dat gaat dus voorlopig niet door.