maandag, 4. mei 2015 - 16:45 Update: 04-05-2015 21:16

Apenheul heeft vette 'pech' met houden van neusapen

Weer neusaap overleden in Apenheul
Foto: Apenheul
Apeldoorn

Afgelopen zaterdag is in de Apenheul neusaap Bagik op 13-jarige leeftijd overleden. Dit meldt het dierenpark maandag.

‘De dierverzorgers zijn behoorlijk ontdaan door dit treurige nieuws. We hebben sinds 2011 neusapen in onze collectie en zijn daarmee de enige dierentuin buiten Azië met deze bijzondere en gevoelige apen’, stelt het dierenpark.

Oorzaak

Zaterdagochtend werd neusaap Bagik plotseling erg ziek. De dierenarts is er direct bij geroepen. Bagik’s toestand verslechterde met de minuut. Er werd besloten hem onder narcose te brengen, zodat hij kon worden onderzocht en eventueel behandeld. Helaas mocht het niet baten, Bagik overleed ter plekke. 

Zijn lichaam is nog naar het veterinair-pathologisch laboratorium van de Universiteit van Utrecht gebracht voor postmortaal onderzoek. Het bleek dat Bagik is overleden aan een volledige draaiing van de dikke darm.

Raadsel

‘We staan voor een raadsel. In de afgelopen vier jaar zijn er drie andere neusapen overleden, allemaal met geheel verschillende ziektebeelden. De dierenartsen en pathologen kunnen geen gemeenschappelijke oorzaak voor deze aandoeningen vinden. Op dit moment leeft er nog maar één neusaap in Apenheul’, aldus het dierenpark.

Provincie: