vrijdag, 1. mei 2015 - 15:09 Update: 01-05-2015 15:12

Bijna 12 procent bevolking maakte bevrijding mee

Bijna 12 procent bevolking maakte bevrijding mee
Foto: Archief EHF
Den Haag

Bijna 12 procent van de huidige bevolking heeft de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Dit meldt het CBS vrijdag.

‘Bijna twee derde van deze groep was destijds vijf jaar of ouder. Het aandeel 70-plussers per gemeente loopt uiteen van 6 tot 20 procent. Bij de viering van zeventig jaar bevrijding van de Tweede Wereldoorlog wonen er op dit moment bijna 2 miljoen mensen in Nederland die dit in 1945 hebben meegemaakt. 

Dat is 12 procent van de huidige bevolking. De komende decennia zal het aantal mensen dat voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren is, verder afnemen. Volgens de CBS-prognose zal over tien jaar ruim vijf procent, en over twintig jaar iets meer dan 1 procent van de bevolking de bevrijding hebben meegemaakt. 

De verwachting is dat er in 2045, honderd jaar na de bevrijding, nog ongeveer 12 duizend mensen zullen zijn die er destijds bij waren. Tegen die tijd zijn dat voor drie kwart vrouwen, die een hogere levensverwachting hebben dan mannen. Nu is een kleine meerderheid (57 procent) van de huidige 70-plussers vrouw.

Provincie:
Tag(s):