maandag, 30. maart 2015 - 8:46 Update: 30-03-2015 8:50

Cruijff hekelt buitenlanders in Oranje-selectie

Cruijff hekelt buitenlanders in Oranje-selectie
Foto: Greenpeace

(ElfVoetbal-BlikOpNieuws) Johan Cruijff heeft niet bepaald genoten van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Turkije (1-1). Hij hoopt dat er meer bellen gaan rinkelen. "Want dit voetbal doet pijn aan je ogen."

"Het begon al met de opstelling", steekt Cruijff in zijn maandagcolumn in de Telegraaf direct van wal. Met enkel Memphis Depay, Jasper Cillessen en Georginio Wijnaldum uit de Eredivisie, stonden er liefst acht spelers actief in buitenlandse competities in de basis. "Aan de hand van dat aantal mag je ervan uitgaan dat er genoeg ervaring in het elftal zit. Toch bleek niet één speler in staat om de ploeg te laten doen wat er moest gebeuren", aldus El Salvador.

Linies overslaan

Het probleem begon volgens Cruijff al achterin. "Er was voor vier verdedigers gekozen, met daarvoor nog een verdedigende middenvelder. Vijf internationals, die allemaal in het buitenland spelen. Zij hadden zeventig procent van het Nederlandse balbezit. Probleem was alleen dat niemand deed wat hij moest doen. Hoewel ze in het buitenland spelen, had niemand door dat het niet bepaald handig was als je de bal steeds maar één linie verder plaatst."

Veel PSV, weinig Ajax of Feyenoord

Spelers die twee stappen vooruit denken of in staat zijn diepte in het spel te brengen ontbraken of gaven niet thuis. "Daarom vond ik het vreemd dat Clasie en Klaassen niet werden ingezet. Twee spelers, die organisatorisch en tactisch meer in zich hebben dan het hele elftal van Turkije bij elkaar. Dan had misschien voorkomen kunnen worden dat na het inbrengen van Dost alle afvallende ballen voor de Turken waren."

Overigens had Cruijff ook nog een advies aan drie van de vier internationals van PSV die zaterdag hun opwachting maakten. "Verder kwamen ook de PSV'ers Depay, Wijnaldum en Narsingh in actie. Dat zou de top van de eredivisie moeten zijn, maar zoals ze tegen Turkije speelden raad ik ze aan nog even in Nederland te blijven. Bijna alles ging namelijk fout."

Op de schop

Wat moet er gebeuren? "De prestaties in de eredivisie, Europa en richting het EK maken in ieder geval duidelijk dat de huidige koers nergens toe leidt. De oorzaak ligt bij de opleiding, bij de trainers of bij de opleiders van de trainers. Of misschien wel alle drie. Er moet in ieder geval iets heel snel op de schop. Want dit voetbal doet pijn aan je ogen."

Categorie:
Tag(s):