maandag, 9. maart 2015 - 17:07 Update: 09-03-2015 17:12

Door tekort aan orgaandonoren overlijden nog steeds honderden patiënten

Door tekort aan orgaandonoren overlijden nog steeds honderden patiënten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er is nog steeds een tekort aan orgaandonoren en dat kost nog steeds honderden levens. Een delegatie van patiënten, medisch specialisten en gezondheidsfondsen overhandigt daarom dinsdag 10 maart a.s. een petitie aan Kamerleden van de vaste commissie van VWS.

Hiermee roepen zij de Tweede Kamer op om vast te stellen dat het huidige vrijblijvende donorregistratiesysteem de wachtlijst voor een orgaantransplantatie niet verkort, maar dat nog steeds veel mensen onnodig overlijden op de wachtlijst. 

Masterplan

Op donderdag 12 maart vergadert de Tweede Kamer over de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie uit 2008. Het Masterplan Orgaandonatie moest het percentage orgaandonoren verhogen, met als uiteindelijk doel het aantal postmortale transplantaties toe te laten nemen tot minimaal 800 per jaar in 2013 (dat is een stijging van minimaal 25% ten opzichte van de jaarcijfers uit de periode 2005 – 2007, waarbij een stijging van 50% de inzet was). 

Dat doel is niet gehaald. Het aantal postmortale donoren nam met slechts 4,25% toe, het aantal postmortale transplantaties met 11%. Overall heeft 58% van de Nederlanders zich überhaupt nog niet geregistreerd. Met de JA-NEE campagnes om op te roepen tot vrijwillige registratie is het tekort aan orgaandonoren dus nauwelijks teruggedrongen. 71% van de Nederlanders is bereid om zelf organen af te staan na hun overlijden. Velen van hen hebben deze wens echter niet geregistreerd. 

Categorie:
Provincie: