donderdag, 29. januari 2015 - 17:02

Enexis zet speurhonden in om storing op te zoeken

Enexis zet speurhonden in om storing op te zoeken
Foto: Achief MV

Enexis laat in 2015 speurhonden definitief een bijdrage leveren aan de opsporing van netwerkstoringen, te beginnen in Noord-Brabant en Limburg. Verwacht wordt dat daarmee in 2015 tussen 150 en 200 laagspanningsstoringen sneller kunnen worden verholpen dan nu. In 2016 volgen naar verwachting de andere voorzieningsgebieden van Enexis in Oost- en Noord-Nederland.

De inzet van de honden verkort de opsporingstijd omdat met een getrainde speurhond een storing vaak sneller kan worden gelokaliseerd dan met de huidige technische middelen. Ook wordt daardoor het uitschakelen van de hoofdzekering in alle bij de storing betrokken woningen overbodig, zodat klanten niet zonder stroom komen te zitten. Bovendien blijkt dat honden zelfs toekomstige storingen kunnen helpen traceren.

Training stroomspeurhond

Het besluit is het gevolg van een gezamenlijk ontwikkel- en testprogramma van circa twee jaar met  honden en begeleiders van het Belgische bedrijf The Sniffers. Hierbij is gebleken dat getrainde Mechelse en Duitse herders via hun neus tot duizend keer beter waarnemen dan de huidige technische apparatuur voor het opsporen van storingen. Rond 1 op de 10 geteste honden is geschikt als stroomspeurhond. Gebleken is verder dat deze honden, na een intensieve (belonings-)training van 1,5 jaar, de verbrandingsgassen van een storing tot op 70 cm diepte kunnen waarnemen (de reguliere stroom-kabeldiepte). Zelfs tot drie dagen na een storing kan een getrainde hond aangeven waar de storing plaatsvond.  

Provincie:
Tag(s):