zaterdag, 4. april 2015 - 13:50 Update: 04-04-2015 22:55

EOD ruimt explosieven uit auto op A27

 File en afsluiting A27, politie doorzoekt auto op explosieven
Foto: Archief EHF
Everdingen/Noordeloos

In verband met een politieonderzoek, vanwege een mogelijk explosief in een auto, is de A27 van Utrecht naar Gorinchem zaterdag afgesloten tussen het knooppunt Everdingen en Noordeloos.

Weggebruikers moeten vanaf knooppunt Everdingen omrijden richting Den Bosch over de A2 en de A15. Dit meldt de VerkeersInformatieDienst  (VID) zaterdag.

Zaterdagochtend stond op de oprit Noordeloos naar de A27 richting Gorinchem een auto die de weg blokkeerde. Toen de politie ter plaats kwam bleek de auto mogelijk gebruikt te zijn voor het plegen van een misdaad. Hierop werden ook andere eenheden van de politie naar de A27 geroepen om onderzoek uit te voeren aan de omgeving en het voertuig. De auto zou mogelijk zijn gebruikt bij een plofkraak. De EOD is ter plaatse omdat uit te sluiten dat er nog explosieven in de auto liggen.

Eerst werd daarvoor alleen de oprit afgesloten, later werd de A27 vanuit Utrecht afgesloten tussen Lexmond en Noordeloos. Omdat er al snel veel file ontstond en de wachttijd in de file fors opliep, werd besloten tijdelijk de linkerrijstrook vrij te geven om zo wat verkeer erlangs te laten. Helaas heeft dat nog niet het beoogde resultaat opgeleverd en staan nog steeds veel automobilisten muurvast. Zij staan nu ingesloten tussen het knooppunt Everdingen en Noordeloos en kunnen geen kant op.

De politie heeft besloten om extra vaart te maken met het onderzoek zodat er in elk geval snel weer een rijstrook vrijgegeven kan worden. Al met al zal het onderzoek in zijn totaliteit nog wel tot 14.30 uur of langer kunnen gaan duren.

Automobilisten die vast staan worden ongeduldig. Honden worden uitgelaten, kinderen spelen op de snelweg en intussen rijden motorrijders tussen het verkeer door naar de kop van de file.

Update 13:32 uur

Inmiddels proberen ongeduldige weggebruikers over de vluchtstrook terug te rijden. Ondanks dat het begrijpelijk is, is het niet wenselijk en zelfs gevaarlijk en verboden, mits het onder politiebegeleiding gebeurd.

Update 14:39 uur

De automobilisten op de A27 zijn door de politie weggeleid. Vrachtwagenchauffeurs moeten langer geduld hebben. Zij kunnen, gezien hun lengte en draaicirkel niet worden weggeleid.

Rijkswaterstaat laat weten dat de afsluiting waarschijnlijk nog twee uur gaat duren.

Update 15:09 uur

Omdat de auto vanmorgen onderweg naar de A27 over de N214 heeft gereden, voert de politie nu ook onderzoek uit op de N214. De weg is in beide richtingen dicht tussen de N216 naar Gorinchem en Schoonhoven en de aansluiting met de A27.

Update 15:38 uur

In de auto zijn inderdaad explosieven aangetroffen. Deze worden elders tot ontploffing gebracht, zo meldt Coert van Ee, burgemeester van Oude-Zederik op Twitter.

Update 15:58 uur

Hoe mooi is dat? Een hoogzwagere vrouw stond in de file. Er is een ambulance ter plaatse geweest. MediaTV meldt om even voor 16.00 uur dat de vrouw is bevallen van een zoon. Moeder en kind maken het goed.

Update 16:47 uur

Rijkswaterstaat meldt nu op Twitter dat in elk geval de A27 nog tot 19.00 uur afgesloten zal blijven. De files zijn inmiddels opgelost

Update 17:32 uur

'De A27 is zojuist vrijgegeven voor het verkeer. De afrit Noordeloos is nog wel afgesloten vanwege het politieonderzoek.

Update 17:47 uur

Ook de N214 is vrijgegeven.

Provincie: