vrijdag, 16. januari 2015 - 21:04 Update: 16-01-2015 22:05

Gebrek aan beweging gevaarlijker dan obesitas

Gebrek aan beweging gevaarlijker dan obesitas
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben aangetoond dat te weinig beweging veel gevaarlijker is dat het hebben van obesitas.

Dit blijkt uit een langlopende studie onder 300.000 volwassenen, zo meldt de Telegraaf vrijdag. Na het focussen op gezond eten, richt men zich nu ook op bewegen. Zitten is vooral uit den boze, want het Engelse onderzoek heeft aangetoond dat er in Europa twee keer zo veel mensen overlijden aan te weinig bewegen dan aan obesitas.

De wetenschappers analyseerden de mate van beweging, de omvang van de taille en registreerden het aantal sterfgevallen in de onderzoeksgroep. Aan de hand van percentages konden zij vervolgens concluderen dat er jaarlijks 676.000 mensen overlijden aan te weinig beweging en 337.000 aan obesitas. Een gebrek aan beweging doodt dus twee keer zoveel mensen dan overgewicht.Om de gezondheid te verbeteren kan 20 minuten flink doorwandelen al veel doen. Mensen kunnen ook gezondheidsvoordeel halen uit dagelijks de fiets pakken of door het nemen van de trap in plaats van de lift.

Zitten niet gezond
Uit een ander onderzoek blijkt dat zitten schadelijker  voor je gezondheid is dan gedacht. Gezondheids-ondernemer René Sielhorst tegen de NOS: 'Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele dag continu moet bewegen of rennen. Het gaat er om dat je zitten afwisselt met staan. En staan weer afwisselt met bewegen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten.'

Sielhorst waarschuwt verder: 'Allerlei lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel die lekker zit. Dat lijkt goed en gezond. Maar je kunt dan wel allerlei chronische klachten ontwikkelen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.'

Categorie: