zondag, 5. april 2015 - 10:29 Update: 05-04-2015 10:35

Gelderse VVD, CDA, D66 en PvdA werken aan coalitieakkoord

Gelderse VVD, CDA, D66 en PvdA werken aan coalitieakkoord
Foto: Archief EHF
Arnhem

In de provincie Gelderland werken de VVD, CDA, D66 en de PvdA samen aan het nieuwe coalitieakkoord. Dit hebben de formateurs Jan Markink (VVD) en Jan Jacob van Dijk (CDA) laten weten.

De formateurs hebben gesprekken gevoerd met SP, PvdA en D66. Dat was in lijn met het advies van de informateurs om twee varianten nader te verkennen: VVD, CDA en D66 met ofwel de SP ofwel de PvdA. 'Het was geen gemakkelijke keuze', stelt Jan Markink. 'Zowel SP als de PvdA zijn betrouwbare partijen met ideeën en overtuigingen over het belang van Gelderland en haar inwoners die herkenbaar zijn voor ons.' 

Uiteindelijk is gekozen voor samenwerking met de PvdA omdat zowel de benaderingswijze als de inhoud meer aansluit bij die van de andere partijen. 'Daar komt bij dat de samenwerking met deze partij de afgelopen vier jaar uitstekend was', aldus Markink.

De vier partijen zijn vanaf zaterdag 4 april samen verder gegaan om de invulling van een coalitieakkoord verder vorm te geven. Dat zal een akkoord op hoofdlijnen worden, met helder geformuleerde doelen, maar waarbij de coalitie samen met de Staten aan de verdere invulling wil werken.