vrijdag, 10. april 2015 - 19:16 Update: 10-04-2015 22:01

Hengelose luiertest geslaagd

luier
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hengelo

Vijftig Hengelose luiertesters zijn op 1 januari begonnen met hun uitdaging: 100 dagen wasbare luiers gebruiken. De 100 dagen zijn nu voorbij.

Tweederde van de luiertesters blijft wasbare luiers gebruiken; 14% fulltime en 53% parttime. Dat betekent dat ze bij dagjes uit of op bezoek ook wegwerpluiers gebruiken voor het gemak.
Wegwerpluiers leveren in Hengelo elk jaar vele tonnen afval op. De moderne wasbare luiers zijn hetzelfde als wegwerpluiers, behalve dat ze niet weggegooid maar gewassen worden. De gemeente wilde met de proef gebruikerservaring opdoen over wasbare luiers. Dat is gelukt.

Resultaten

Het merendeel van de deelnemers (67%) van de proef vindt dat wasbare luiers een betrouwbare vervanging zijn voor wegwerpluiers. Maar het gaat niet vanzelf; de meeste deelnemers zijn 2 tot 3 weken bezig om op te starten. Daarnaast bleek dat ouders die geen begeleiding vroegen, het niet redden. Om veelvoorkomende problemen tegen te gaan, hebben ouders soms handige tips nodig die ze zonder begeleiding niet snel zouden ontdekken.

Voorkeur

Er was een duidelijke voorkeur voor één type luier. Ouders gebruiken gemiddeld genomen per dag vijf tot zeven wegwerpluiers. Bij wasbaar is dat bij een derde van de testers niet anders, een derde gaf aan één tot vier luiers extra te gebruiken en een derde gebruikte meer dan vier wasbare luiers extra per dag. En natuurlijk hadden de luiertesters meer was. Daar werd erg verschillend op gereageerd. Vijftig procent vond dat geen probleem en vijftig procent had daar wel wat moeite mee. De aspecten van wasbare luiers die het meest aanspraken waren: goed voor het milieu, financieel voordeel en minder afval. Veel ouders gaven aan door de wasbare luiers milieubewuster te leven.

Provincie:
Tag(s):