maandag, 9. maart 2015 - 8:04 Update: 09-03-2015 17:55

Kinderen bewaren hun spaargeld het liefst thuis in een spaarpot

Spaarpot is en blijft favoriete plek om geld te bewaren
Foto: fbf

De oude vertrouwde spaarpot staat met stip op nummer één in de top drie van plekken waar kinderen hun geld het liefst bewaren: in de spaarpot (76%), op de bank (55%) en in de portemonnee (35%).

Opvallend is dat meisjes hun geld vaker in hun portemonnee bewaren en jongens daarentegen vaker op een speciaal plekje. Dit blijkt uit een peiling van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 500 kinderen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool in het kader van de Week van het geld 2015. Dit schrijft het platform op de website.

71% vindt dat hij/zij goed met geld kan omgaan

Kinderen hebben de afgelopen jaren beter inzicht gekregen in hoeveel geld zij hebben; 50% weet dit altijd vs. 44% in 2011. 71% van de kinderen vindt zelf dat hij/zij goed met geld om kan gaan. Vier op de vijf kinderen vinden het belangrijk om te sparen en een kwart denkt best vaak aan geld. Volgens 77% van de kinderen zijn hun ouders ook tevreden over de manier waarop de kinderen met geld omgaan. Jongens geven het merendeel van hun geld uit aan computerspellen en speelgoed , meisjes aan speelgoed en spullen om zich mooi te maken.

86% van de kinderen in groep 8 heeft een eigen mobiele telefoon

Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker ze een mobiele telefoon /smartphone bezitten; in groep 5 heeft ongeveer één op de vijf kinderen een mobiele telefoon, in groep 8 geldt dit voor 86% van de kinderen. In 2011 had nog maar 70 procent van de kinderen uit groep 8 een eigen telefoon. De kosten voor de mobiele telefoon worden overigens meestal niet door de kinderen zelf betaald, maar door de ouders.

Meerderheid kinderen praat met ouders over geldzaken

Bijna alle kinderen (90%) praten wel eens met hun ouders over geld. Bijvoorbeeld over zakgeld, wie wat betaalt en wat een kind zelf mag kopen. Ouders hebben dus een belangrijke rol bij het leren verstandig om te gaan met geld. Dit blijkt ook uit recent onderzoek onder kinderen in groep 7 en 8 door Wijzer in geldzaken partner de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Maar veel ouders zijn volgens dit onderzoek niet altijd consequent: als kinderen echt graag iets willen hebben, krijgt twee derde van hen het meestal toch van hun ouders zonder dat ze daar zakgeld voor bij hoeven te leggen.

Provincie:
Tag(s):