dinsdag, 27. januari 2015 - 15:05 Update: 27-01-2015 20:16

Kopschoppers IJmuiden krijgen 80 uur werkstraf

80 uur werkstraf voor jongens wegens mishandeling 15-jarig meisje
Foto: Screenshot Youtube
IJmuiden

Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn voor de mishandeling van een 15-jarig meisje op 18 september 2014 op Plein 1945 in IJmuiden veroordeeld tot werkstraffen van 80 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. In die proeftijd moeten zij zich houden aan bijzondere voorwaarden en verplicht contact houden met de jeugdreclassering.

De verdachten hebben het meisje zodanig mishandeld dat van geluk mag worden gesproken dat zij daaraan geen zwaar lichamelijk letsel heeft overgehouden. Eén van de verdachten heeft het slachtoffer twee keer hard met zijn vuist in het gezicht geslagen waardoor zij op de grond is gevallen met haar hoofd tegen een winkelpui. Terwijl zij op de grond lag, heeft de andere verdachte haar twee keer getrapt, een keer tegen haar heup en een keer ter hoogte van haar hoofd. De rechtbank heeft met de ernst van deze mishandeling rekening gehouden bij het bepalen van de straf.
 
De verdachten en het slachtoffer werden omringd door een grote groep jongeren die kennelijk van te voren al wisten dat er gevochten zou gaan worden. Daardoor is een geladen sfeer ontstaan, die van invloed is geweest op het gedrag van de verdachten en het slachtoffer.
 
Vanuit deze groep zijn opnames gemaakt die kort daarna op internet zijn geplaatst. In de sociale media is hierop veel gereageerd. Dit heeft grote gevolgen gehad voor zowel het slachtoffer als de verdachten. Het slachtoffer is heel vaak op straat herkend en aangesproken door mensen die de opnames hadden gezien. Daardoor werd zij steeds opnieuw met de mishandeling geconfronteerd. Verdachten hebben vanwege bedreigingen enige tijd moeten onderduiken.
 

Provincie:
Blik op 112: