woensdag, 7. januari 2015 - 9:09 Update: 07-01-2015 16:24

Milieudefensie:betaling schadevergoeding Shell is doorbraak

Shell betaalt Nigeriaans dorp miljoenen in Britse rechtszaak, Nederlandse zaak volgt in maart.
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Dinsdag is bekend geworden dat Shell de inwoners van het Nigeriaanse Bodo een schadevergoeding van 55 miljoen pond (70 miljoen euro) moet betalen. De inwoners hebben dat via de Britse rechter afgedwongen. Het vissersdorp werd de afgelopen jaren herhaaldelijk getroffen door lekkages uit oliepijpleidingen.

Milieudefensie feliciteert de bevolking van Bodo met dit geweldige succes na zes jaar strijd. Op 12 maart staan Nigerianen uit andere dorpen - waaronder het naburige dorp Goi - opnieuw tegenover Shell voor de Nederlandse rechter. In die zaak[1] – die ze samen met Milieudefensie aanspanden - draait het onder meer om de vraag of Shell verplicht kan worden inzage te geven in documenten die nalatigheid van het oliebedrijf aantonen. De Britse rechter bepaalde eerder dat in Engeland die verplichting tot inzage bestond. Dit schrijft Milieudefensie woensdag.

Met de overwinning in Engeland in het achterhoofd kijkt Milieudefensie met vertrouwen naar het hoger beroep. Evert Hassink, campagnevoerder Energie & Grondstoffen bij Milieudefensie: “De uitspraak toont aan dat dit soort juridische procedures bijzonder effectief is. Het blijft wel de vraag hoe de olievervuiling in de kreek waar Bodo en Goi aan liggen en de rest van de Nigerdelta zullen worden schoongemaakt”. Onderhandelingen hierover tussen Shell en Nigeriaanse overheden lopen nog. Ondertussen is de kwetsbare en verouderde pijpleiding nog altijd in gebruik.

Provincie: