vrijdag, 20. februari 2015 - 14:14 Update: 21-02-2015 9:32

Privé-gegevens journalisten per ongeluk bij liquidatiedossier gevoegd

OM in de fout met toevoegen privé-gegevens aan liquidatiedossier
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Persoonsgegevens van onder andere journalisten zijn per abuis in het strafdossier van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt opgenomen. ‘Dat had niet mogen gebeuren’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Medewerkers van de extra beveiligde rechtbank in Osdorp hebben tijdens een zitting in maart 2014 de identiteitsbewijzen van bezoekers – overigens niet van de journalisten onder hen – gekopieerd op verzoek van de politie en OM. Dat is verzocht in verband met de veiligheidssituatie op dat moment en in verband met een opsporingsbelang.

Ook zijn, mede in verband met de veiligheidssituatie rondom eerdere zittingen, gedurende die dag de kentekens genoteerd van auto’s die op die betreffende dag door de straat reden waar de beveiligde rechtbank is gevestigd.

De politie heeft vervolgens twee processen-verbaal opgemaakt. Die stukken zijn abusievelijk door het OM aan het strafdossier toegevoegd. OM Amsterdam zegt ‘het ten zeerste te betreuren’ dat dit is gebeurd. 

Omdat het dossier al verspreid is onder de rechtbank en de verdediging, is het niet mogelijk de stukken te verwijderen. Wel wordt aan de procespartijen verzocht deze informatie niet verder te verspreiden.