vrijdag, 17. april 2015 - 21:59

Terumo injectienaalden mogen weer gebruikt worden

Terumo injectienaalden mogen weer gebruikt worden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
De Bilt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar advies om twee typen injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken ingetrokken. Dat besluit is genomen op basis van onderzoek door het RIVM. In minder dan 1% van de onderzochte injectienaalden van Terumo is lijm gevonden. Ook bij naalden van andere fabrikanten is lijm aangetroffen, eveneens in minder dan 1%.

Drie weken geleden leidde berichtgeving over mogelijke aanwezigheid van kleine lijmdeeltjes in de naalden van Terumo ertoe dat de IGZ adviseerde deze voorlopig niet meer te gebruiken. Tegelijkertijd gaf de inspectie het RIVM de opdracht te onderzoeken of er inderdaad gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van deze naalden.

Het RIVM heeft tot nu toe ruim 5000 naalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In het onderzoek zijn behalve lijm ook plasticdeeltjes aangetroffen in de naalden van verschillende fabrikanten. Er wordt nu onderzocht wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn. De risicobeoordeling richt zich in eerste instantie op de lijmresten. Het RIVM hoopt deze risicobeoordeling binnen twee weken klaar te hebben. In naalden die de klokkenluider heeft aangedragen, zijn overigens geen lijmresten gevonden.

Gezien de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek, is er geen reden meer om uit voorzorg de twee typen naalden van Terumo niet te gebruiken.

Categorie: