donderdag, 15. januari 2015 - 16:52 Update: 18-01-2015 16:39

Veel gevallen van longontsteking onder 65-plussers met de griep

Veel longontsteking en griep onder ouderen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Er zijn op dit moment veel mensen met een longontsteking, vooral veel 65-plussers. Dat blijkt uit cijfers van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. In de tweede week van 2015 registreerden de deelnemende huisartsen 86 mensen met een longontsteking op de 100.000 inwoners. Normaal ligt de piek – die elke winter optreedt – op zo’n 70 mensen per 100.000. Zijn dit complicaties van de griep?

Sinds zes weken heerst er een griepepidemie en de laatste weken melden zich naast de gebruikelijke groep jonge kinderen van onder de 5 jaar ook opvallend veel 65-plussers met griepverschijnselen bij de huisarts. Longontsteking is een bekende complicatie bij griep.


Kortademigheid

'Als een griep lang aanhoudt en de patiënt houdt koorts of krijgt opnieuw koorts met daarnaast kortademigheid of pijn bij het ademen, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Dan is de kans groot dat de griep is uitgelopen op een longontsteking', vertelt NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker. 'Bij de ouderen met longontsteking gaat het vaak om mensen die al een kwetsbare gezondheid hebben, mensen met bijvoorbeeld hart- of longaandoeningen, suikerziekte of reuma.'

Categorie: