maandag, 9. maart 2015 - 8:17 Update: 09-03-2015 13:20

Wilders: 'Bij geweld tegen kandidaten staat democratie op het spel'

Wilders: PVV-kandidaten moeten zo snel mogelijk bescherming krijgen
Foto: fbf
Den Haag

Het is zaak dat PVV-leden die zich kandidaat hebben gesteld voor de Provinciale Staten zo snel mogelijk bescherming krijgen. Zij krijgen overal in het land te maken met bedreigingen en geweld.

Dat zei Wilders nadat vrijdag een huis van een PVV-kandidaat voor de vijfde keer in drie weken tijd was belaagd. Dit schrijft de Volkskrant maandag. Jongens bekogelden vrijdag het huis van de 20-jarige student Jake Owen Raats in Etten-Leur met stenen, waarbij een raam sneuvelde. Zijn huis is in de afgelopen weken vaker bekogeld. Raats staat nummer 5 op de PVV-kandidatenlijst voor de statenverkiezingen.

Het geweld begon toen hij in juli 2014 een PVV-verkiezingsposter voor zijn raam hing. Raats laat aan de krant weten dat hij al vier keer aangifte heeft gedaan. De krant schrijft dat enkele PVV-kandidaten elders in het land ook te maken hebben gehad met intimidatie en bedreiging. Een kandidate uit Zeeland kreeg een stoeptegel door de ruit en staat nu onder verscherpt politietoezicht.

Naar aanleiding van de incidenten heeft het Openbaar Ministerie contact gehad met de afdeling  'beveiligen en bewaken' van de nationaal coördinator terrorismebestrijding (NCTV), zo laat een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie weten. 'We houden het in de gaten en als het nodig is nemen we maatregelen.'  Partijleider Geert Wilders is verontwaardigd. Tegen de krant zegt hij: 'Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten, staat de democratie op het spel.'

Provincie:
Tag(s):