woensdag, 20. mei 2020 - 9:50

Vertrouwen consument neemt in mei verder af

consument
Foto: fbf
Den Haag

Door de coronacrisis liep het vertrouwen van consumenten in april een historische deuk op. In mei neemt het consumentenvertrouwen verder af en komt uit op -31. Consumenten oordelen fors negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden. De koopbereidheid daarentegen verandert niet.

Met -31 ligt het consumentenvertrouwen in mei ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-5). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Opnieuw negatiever over het economische klimaat

Consumenten oordelen negatiever over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat gaat van -31 naar -52. Dat komt doordat het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden fors negatiever is. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de komende 12 maanden verandert vrijwel niet en blijft historisch laag.

Koopbereidheid onverminderd laag

De koopbereidheid wijzigt in mei niet en blijft op -17 staan. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden en het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de komende 12 maanden veranderen nagenoeg niet. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen vrijwel even ongunstig dan in de voorgaande maand.

 

Categorie:
Provincie: