dinsdag, 1. maart 2016 - 16:36 Update: 02-03-2016 18:01

ADRZ in Goes krijgt nieuw centrum nucleaire geneeskunde

Nieuwbouw centrum nucleaire geneeskunde in Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Goes
Foto: Siemens/ADRZ
Nieuwbouw centrum nucleaire geneeskunde in Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Goes
Foto: Siemens/ADRZ
Goes

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) en Siemens Healthcare hebben een exploitatieovereenkomst gesloten voor de bouw van een centrum voor nucleaire geneeskunde in Goes. Dit meldt het ADRZ dinsdagmiddag.

Siemens

Siemens voorziet het centrum van de nieuwste, zeer geavanceerde apparatuur. De samenwerking vloeit voort uit de zogeheten MES-overeenkomst die het ADRZ en Siemens onlangs voor een periode van tien jaar zijn aangegaan en waardoor een groot aantal medische voorzieningen wordt vernieuwd.

Zoals naar voren kwam in het rapport van de commissie-Slenter is het zeer belangrijk dat vitale zorgfuncties behouden blijven voor de inwoners van Zeeland. Dit centrum voor nucleaire geneeskunde past hierin. 

In het centrum kunnen met moderne nucleaire beeldvormende technieken diagnostisch het juist functioneren van organen worden aangetoond. Daarnaast kan antwoord worden gegeven op vragen zoals: hoe actief is de stofwisseling en is er een tumor aan het ontstaan?

Volgens nucleair geneeskundige Jo Verhaegen van het ADRZ zijn nucleaire geneeskundige beeldvormende technieken en radiologische beeldvormende technieken allebei noodzakelijk voor goede diagnostiek. ,,Daardoor kunnen wij de juiste behandeling adviseren aan onze patiënten. Als medisch specialisten zijn wij heel blij met dit initiatief. 

Deze diagnostische en in een aantal situaties therapeutische zorg is van groot belang voor cardiologische en oncologische patiënten en voor de orthopedische patiënten. Ook voor het mammacentrum is het belangrijk dat deze diagnostische mogelijkheden in Zeeland beschikbaar blijven. Het betekent namelijk een versterking van de medische infrastructuur in Zeeland. Patiënten kunnen nu dicht bij huis terecht voor kwalitatief hoogwaardige zorg.’’

Claudia Brandenburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ADRZ, vult hierop aan: ,,Door dit initiatief van het ADRZ kan deze vorm van diagnostiek behouden blijven voor Zeeland en hoeven patiënten niet uit te wijken naar buiten de provincie.”

Kees Smaling, CEO van Siemens Healthcare zegt dat het project alleen al qua doorlooptijd een bijzonderheid is in de zorg, waar bouwprojecten zich doorgaans kenmerken door lange doorlooptijden. ,,Samen met onze partners Jan Snel en Cofely gaan wij dit project realiseren. Na een periode van voorbereiding, waarbij de werkprocessen zijn geanalyseerd en geoptimaliseerd en alle medisch beeldvormende technieken en gebouwentechniek maximaal op elkaar zijn afgestemd, gaan wij in een periode van vier maanden dit centrum realiseren. Dit is mogelijk door de modulaire bouw- en installatietechnieken die Jan Snel en Cofely hanteren.’’

Eind juni

Het centrum wordt eind juni bouwkundig opgeleverd, waarna het in de zomer in gebruik wordt genomen. Voorop staat een vloeiende overgang van de zorg in Vlissingen naar het nieuwe centrum in Goes.

Categorie:
Provincie: