dinsdag, 11. oktober 2016 - 21:06 Update: 14-10-2016 13:34

Radiotherapeutisch instituut roept 250 patiënten op tot screening op MRSA

MRSA-onderzoek onder 250 patiënten Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut
Foto: Archief EHF
Vlissingen/Roosendaal

Op donderdagavond 6 oktober is een MRSA besmetting bij een medewerker van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) bekend geworden. 'Het ZRT heeft daarop direct een speciaal team samengesteld om tijdig de juiste maatregelen te kunnen treffen en mogelijke betrokkenen van informatie te kunnen voorzien', zo laat het instituut dinsdag weten.

Het ZRTI is een hoogwaardig radiotherapeutisch instituut in Vlissingen dat een belangrijke bijdrage levert aan de behandeling van kankerpatiënten van een aantal regionale ziekenhuizen. 

Maatregelen genomen

Direct na de constatering van de MRSA-besmetting zijn de te nemen maatregelen bepaald. Beide locaties van het ZRTI (in Vlissingen en in Roosendaal) zijn vrijdagavond 7 oktober grondig gedesinfecteerd.

250 patiënten opgeroepen 

Het ZRTI heeft ervoor gekozen in een vroegtijdig stadium informatie naar buiten te brengen over deze situatie. Vrijdagmiddag zijn alle medewerkers van het ZRTI geïnformeerd. Dinsdag hebben ongeveer 250 patiënten die in contact zijn geweest met de besmette medewerker een brief ontvangen met nadere informatie over screening op de MRSA-bacterie. Ook medewerkers zullen gescreend worden op de MRSA-bacterie.

De pro-actieve opsporing die ingezet wordt in combinatie met de zorgvuldige desinfectie van de gebouwen, zorgt er voor dat de patiëntenzorg op de beide locaties kan blijven doorgaan.

Speciaal team

'We hebben een speciaal team samengesteld dat deze situatie nauwlettend volgt en de te nemen maatregelen doorvoert en bewaakt' aldus Tanja Snijders, bestuurder van het ZRTI. 'Het team wordt daarbij ondersteund door specialisten op het gebied van infectiepreventie. Wij doen er alles aan om deze situatie zo snel als mogelijk op te lossen en zijn daar onmiddellijk mee gestart nadat wij op de hoogte waren gesteld van de besmetting'. 

De MRSA-bacterie is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. In Nederland is 1% van de bevolking drager van de bacterie. Deze bacterie kan echter infecties veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand.

Categorie:
Provincie: