dinsdag, 29. september 2020 - 15:26 Update: 29-09-2020 15:46

Momenteel ongeveer 146.000 besmettelijke corona-patienten in Nederland

ggd-teststraat-covid
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Bilthoven

Op dit moment zijn er volgens de laatste schattingen ongeveer 146.000 besmettelijke personen in Nederland. 'Het aantal besmettelijke personen neemt sinds half juli rap toe: van een paar duizend besmettelijke personen in juli naar meer dan 146.000 in september', zo meldt het RIVM dinsdagmiddag.

Besmettelijk

Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt is deze persoon een tijd besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen dit aantal zich waarschijnlijk bevindt. 

Meldingen in vier weken tijd ruim vervijfvoudigd

Het aantal meldingen van mensen die besmet zijn met het coronavirus neemt sterk toe in vrijwel alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. Het aantal meldingen is ruim vervijfvoudigd in vergelijking met vier weken geleden. Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) steeg fors. Op de IC intensive care  neemt het aantal opnames eveneens sterk toe. Het percentage positieve tests van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  testlocaties in afgelopen maand gestegen van 2,5% in de laatste week van augustus gestegen naar 7,4% in deze afgelopen week.

Ruim 200.000 tests in afgelopen week

In de week van 23 tot en met 29 september meldden de GGD’en 19.326 personen die positief testten op COVID-19. Ruim 207.000 mensen hebben zich de afgelopen week laten testen in de GGD teststraten.  In de afgelopen week van 23 tot en met 29 september meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ‘en 19.326 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Dit is ruim vijf keer meer dan de meldingen in de laatste week van augustus (3.588). 

Meeste besmettingen in leeftijdscategorie 20-29 jaar

De laatste weken zien we in vrijwel alle regio’s een snelle toename van het aantal meldingen bij de GGD’en en van het percentage mensen met een positieve testuitslag in de teststraten. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. In alle leeftijdsgroepen vanaf 10 jaar is een sterke stijging zichtbaar in het aantal vastgestelde besmettingen.

COVID-19 in verpleeghuizen

Het aantal meldingen van mensen met een vastgestelde COVID-19 besmetting in verpleeghuizen is de afgelopen week ook verder toegenomen. In de regio’s Haaglanden, Utrecht en Amsterdam Amstelland werden de meeste positief geteste verpleeghuisbewoners gemeld. Vanaf deze week past het RIVM een iets aangepaste berekening toe op basis van nieuwe definities.

Reproductiegetal R

Het reproductiegeval is met 1,27 (bandbreedte 1,22 - 1,33) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de vierde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,27 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 127 andere mensen die besmet worden. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: