vrijdag, 9. september 2016 - 13:27 Update: 09-09-2016 18:34

Máxima bezoekt innovatieve aquacultuursector in Zeeland

Koningin Máxima bezoekt Zeeuwse aquacultuursector
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zierikzee

Koningin Máxima heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan Colijnsplaat en Zierikzee in Zeeland. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis bekendgemaakt.

Het bezoek stond in het teken van innovaties in de aquacultuursector in Zeeland. Zeeuwse ondernemers, gemeenten en scholieren lieten zien wat Zeeland te bieden heeft op het gebied van zilte teelt, mosselinnovaties, onderwijs en kweek van vis op land.

Koningin Máxima startte haar werkbezoek bij zagerkwekerij Delta Farms in Colijnsplaat. De zagers - of zeeduizendpoten - worden geëxporteerd als eiwitrijk voedsel voor garnalen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar toepassingen in de farmaceutische industrie, waar zagers kunnen worden ingezet bij het bewaren en het vervoer van transplantatieorganen.

Mosselkotter

Aansluitend voer Koningin Máxima mee met een traditionele mosselkotter van Colijnsplaat naar Zierikzee. Tijdens de vaartocht sprak zij met de schipper en enkele vertegenwoordigers uit de mosselsector over traditionele mosselvangst en hangculturen, waarbij mosselen niet van de bodem worden gevist, maar aan lijnen worden gekweekt. Door gebruik van innovatieve mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) kan de zeebodem gespaard worden bij het vangen en oogsten van mosselzaad.

Koningin Máxima sloot het werkbezoek af op het Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee, waar ze scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ) ontmoette, een onderwijs- en expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten. 

Ze sprak daar vervolgens met vertegenwoordigers van de vis- en schelpdierkwekerijen Seafarm en Grovisco over hoe zij met innovatieve technieken en onderzoek hun kweekmethoden verduurzamen en het dierenwelzijn bevorderen. 

Oestersector

Tot slot werd het Plan van Aanpak voor de Zeeuwse oestersector gepresenteerd, waarmee de Nederlandse Oestervereniging, de provincie Zeeland en het Rijk oestersterfte in de Oosterschelde als gevolg van de oesterboorder te lijf gaan.

Categorie:
Provincie: