woensdag, 27. januari 2016 - 11:09 Update: 27-01-2016 16:26

Verdachten organiseerden aanval azc Woerden via WhatsApp

Achttien verdachten voor de rechter voor openlijk geweld sporthal Woerden
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

De officier van justitie heeft tegen drie van de achttien verdachten die mogelijk betrokken waren bij de bestorming van de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf geëist. De mannen worden verdacht van openlijk geweld op 9 oktober 2015 bij sporthal Snellerpoort in Woerden.

De groep waar de mannen toe behoorden, gooide vuurwerk en eieren bij de sporthal waar op dat moment een groep vluchtelingen verbleef, voornamelijk afkomstig uit Syrië. Ook gooiden de mannen de hekken om en riepen woorden als ‘oprotten’, wat als bedreiging met openlijke geweldpleging ten laste is gelegd. Dit maakt het Openbaar Ministerie Midden-Nederland bekend.

De angst was groot onder de vluchtelingen die twee dagen daarvoor in de sporthal waren aangekomen. Sommigen begonnen gelijk hun spullen weer te pakken. De groep mannen, veelal begin twintig en afkomstig uit Montfoort, ging volgens een vooropgezet plan te werken. Ze communiceerden via de whatapp ‘Ons Montfoort Vluchtelingen Vrij’. De berichten op deze app werden steeds gewelddadiger. Op 7 oktober bespraken ze de actie voor in een café in Montfoort. Uit de berichten bleek dat er mensen werden opgetrommeld en dat de groep van plan was door de hekken rondom de sporthal te breken en eieren en illegaal vuurwerk mee te nemen. Ook het verzamelpunt en het tijdstip van de actie werd afgesproken. Alles wees erop dat het niet zou gaan om een vreedzame demonstratie maar om een gerichte actie tegen de komst van de vluchtelingen.

Volgens de verklaring van de twee beveiligers kwam de groep als één man op de sporthal af, allen in donkere kleding en met gezichtsbedekking. Ze gooiden de hekken om de sporthal omver en gooiden in ieder geval 55 eieren en vier of vijf cobra’s. Twee beveiligers stonden voor de taak om de 148 vluchtelingen binnen, waarvan vijftig kinderen, te beschermen. Een van de beveiligers liep daarbij letsel op zoals kneuzingen en schroeiplekken op zijn been van het vuurwerk. Ook is zijn auto beschadigd. De huilende kinderen maakten grote indruk op hem; hij verwijt zichzelf dat hij niet meer heeft kunnen doen om de vluchtelingen te beschermen.

Toen de politie verscheen, gingen de mannen ervandoor. Een deel kon vrij snel in de omliggende wijk worden aangehouden, een deel later gedurende het onderzoek. Hoewel een groot deel van de verdachten ontkent een aandeel te hebben gehad in de gewelddadigheden, betoogde de officier van justitie dat wie als lid van een groep meegaat naar een plek van waaruit openlijk geweld wordt gepleegd, volgens de wet ook schuldig is aan dit geweld. Bewijs hiervoor in deze zaak ziet de officier in de voorbereiding, in het café en via whatsapp, en het gezamenlijke optreden op 9 oktober. Het vuurwerk betrof cobra’s, illegaal vuurwerk met een gigantische kracht, te vergelijken met een handgranaat.

“Er zijn in Nederland veel legale manieren om je stem te laten horen en je mening kenbaar te maken”, betoogde de officier. “Er is één restrictie: het moet binnen de kaders van de wet vallen. Wat de verdachten hebben gedaan, valt daar ver buiten en is volstrekt onacceptabel”. Ze eiste tegen de drie mannen een werkstraf van 180 uur met aftrek voor de tijd dat ze in voorarrest hebben gezeten en een voorwaardelijke celstraf van één maand. Ook moeten de  mannen de schade van de/het slachtoffer(s) vergoeden. Twee van de drie verdachten moeten ook een geldboete van 90 euro betalen voor overtreding van de Wet ID. In totaal staan er vandaag en morgenmiddag achttien verdachten op zitting die in groepen van drie bij de rechtbank worden behandeld. De rechtbank zal naar verwachting uitspraak doen op 11 februari.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):