vrijdag, 10. juni 2016 - 9:55 Update: 10-06-2016 10:12

Ghanezen aangehouden voor phishing-zaak

Ghanezen aangehouden voor phishing-zaak
Foto: Archief EHF
Den Haag

De recherche van Bureau Jan Hendrikstraat hield in de vroege ochtenduren van woensdag 8 juni in verschillende woningen in Amsterdam in totaal vijf verdachten aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een oplichtingszaak waarbij in elk geval twee benadeelden voor gezamenlijk 40.000 euro opgelicht werden.

In maart deden twee Hagenaars aangifte van oplichting. Zij kregen begin maart een mail van de bank waarin zij gevraagd werden een rekening van ruim 800 euro te betalen. Wanneer men dat niet wilde, kon men dat kenbaar maken via een link. Via deze link kwamen zij terecht in een vragenlijst waarin persoonsgegevens ingevuld moesten worden. Na enkele vragen vertrouwden zij een en ander niet en hebben zij KNAB gebeld. Die meldde nooit een dergelijke mail te hebben gestuurd. Met de door de bankklanten achtergelaten informatie werd direct voor aanzienlijke bedragen online ingekocht. Het gezamenlijke schadebedrag liep daarbij op tot ruim 40.000 euro.

Onderzoek

Het VVC-team (veelvoorkomende criminaliteit) aan Bureau Jan Hendrikstraat startte een onderzoek naar de personen die achter deze slinkse fraude zaten. Het onderzoek leidde tot het bekend worden van de identiteit van drie Ghanezen, die woonachtig waren in Amsterdam Zuid-Oost.

Aanhoudingen

Een officier van justitie verleende toestemming om de verdachten buiten heterdaad aan te houden. Woensdag 8 juni werden de drie hoofdverdachten, Ghanezen van 19, 22 en 23 oud, aangehouden in drie woningen in Amsterdam. In de woningen werden onder andere (valse) creditcards, creditcards op naam van anderen, rijbewijzen, identiteitskaarten en bankpassen aangetroffen. Geen van de passen was op naam van de aangehouden verdachten. Vanwege de vondst van deze spullen, die vermoedelijk gebruikt worden voor oplichting, werden ook twee aanwezige Ghanese vrouwen (16 en 49 jaar) aangehouden.

Meer slachtoffers

Alle verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten voor verhoor. De drie hoofdverdachten worden vrijdag 10 juni voorgeleid aan een rechter-commissaris, de vrouwen zijn/worden na verhoor heengezonden. Het onderzoek gaat onverminderd verder. Onderzoek aan de in beslag genomen identiteits- en betaalbewijzen moet uitwijzen of deze verdachten meer slachtoffers hebben gemaakt dan alleen de twee benadeelden die in Den Haag aangifte deden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):