maandag, 5. september 2016 - 8:35 Update: 05-09-2016 11:21

Ambtenaren krijgen van Nederlanders dikke onvoldoende

Veel mensen ergeren zich aan deskundigheid van ambtenaren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De grootste ergernis over het contact met de overheid is dat ambtenaren niet altijd deskundig lijken om een probleem op te lossen.

Een andere grote ergernis is dat mensen vaak niet weten waar ze aan toe zijn. Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel eens een probleem gehad met de manier waarop het contact verloopt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nationale ombudsman onder ruim 500 Nederlanders. Iedereen heeft wel eens met de overheid te maken: voor het verlengen van een rijbewijs, het aanvragen van zorg of voor vragen over de AOW. Dat gaat vaak goed, maar soms loopt het contact tussen burger en overheid mis. Nederlanders waarderen het contact met de overheid gemiddeld met een 6,5.

Ombudsman

Reinier van Zutphen, Nationale ombudsman: ‘Nederlanders zijn kritisch en geven de overheid een magere voldoende, zo blijkt uit ons onderzoek. De helft van de Nederlanders vindt dat de Nationale ombudsman zich sterk moet maken voor een betere communicatie tussen overheid en burger en voor het sneller oplossen van problemen. Ook hulp bieden aan speciale groepen zoals kinderen, ouderen en sociaal zwakkeren vindt men belangrijk. Dit is een duidelijke boodschap. Er is meer aandacht nodig voor het contact en de relatie met burgers. De overheid moet meer actief luisteren.’

Categorie:
Provincie: