zondag, 23. oktober 2016 - 11:17 Update: 23-10-2016 16:35

Sommige gevangenissen niet brandveilig

Brandveiligheid in gevangenissen niet altijd even goed
Foto: Archief EHF
Scheveningen

Qua brandveiligheid is het in een aantal Nederlandse gevangenissen zeer slecht. Dit melden verschillende media op basis van een interne veiligheidscontrole van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die door het ANP is ingezien.

Zo ontbreken er in sommige gevangenissen calamiteitenplannen, zijn er nauwelijks afspraken met de brandweer en ontbreekt te het aan geoefendheid. Ook niet gecertificeerde brandmeldinstallaties zorgen er voor dat de brandweer vaak onnodig uitrukt.

De meeste gebreken zijn gecontacteerd in de gevangenis in Scheveningen, die van Bonaire en de gevangenis aan de Tafelbergweg in Amsterdam die onlangs is gesloten.  Ook bij andere instellingen, waaronder jeugdgevangenissen, detentiecentra en tbs-klinieken werden geregeld misstanden geconstateerd. In de meeste gevallen was dit na een nieuwe controle opgelost.

Een woordvoerder van de DJI laat weten dat zij als taak heeft detentie humaan en veilig uit te voeren. ‘Daarom worden dit soort audits gedaan, om de eigen te organisatie scherp te houden, te controleren en zo nodig te verbeteren. Inmiddels zijn de meest acute tekortkomingen verholpen of wordt daaraan gewerkt.’

Categorie:
Provincie: