dinsdag, 1. november 2016 - 11:38 Update: 01-11-2016 11:57

Intocht Sinterklaas lijkt landelijke actie-intochtdag te worden

Intocht Sinterklaas lijkt landelijke actie-intochtdag
Foto: Bert van den Berg
Maassluis

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Maassluis willen de tegenstanders van Zwarte Piet, Kick Out Zwarte Piet (KOZP), gaan demonstreren.

KOZP vindt dat het hulpje van de sint in zijn zwarte gedaante een racistisch karakter heeft en dit moet afgelopen zijn, aldus de tegenstanders. Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de “Zwarte Piet is Racisme”-campagne van start ging. Na alle debatten en discussies in de samenleving vindt KOZP het genoeg.

''De VN heeft gerapporteerd dat Zwarte Piet in direct verband staat met het Nederlandse slavernijverleden, het College voor de Rechten van de Mens noemde Zwarte Piet “een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur” en recentelijk verklaarde de Kinderombudsman Zwarte Piet in strijd met kinderrechten. Hoeveel van dit soort rapporten moeten we nog lezen voordat dat er iets verandert? Hoelang moeten wij nog blijven protesteren? Wat moet er gebeuren voordat Zwarte Piet uit de Sinterklaastraditie verdwijnt?''

Het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept iedereen op om gebruik te maken van zijn demonstratierecht op 12 november 2016 tijdens de landelijk intocht in Maassluis.

Voor Zwarte Piet

Maar ook voorstanders van Zwarte Piet zullen ten tijde van de intocht gaan demonstreren. Het gaat in dit geval om de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU). Ze doen dat onder het motto: 'Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet. Stop de kinderfeesthaters'. De gemeente heeft toestemming gegeven voor deze demonstratie. 

Categorie:
Provincie: