woensdag, 30. november 2016 - 19:21

Kabinet pleit voor verandering van Zwarte Piet

Kabinet pleit voor verandering van Zwarte Piet
Foto: EHF
Den Haag

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie schrijft in antwoord op Kamervragen van Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) dat het kabinet pleit dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet met de tijd mee moet gaan. Dit meldt het AD.

‘De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen’, aldus Van der Steur.

In de brief wordt benadrukt dat mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde hebben gevierd geen racisten zijn. Het kabinet gaat Zwarte Piet ook niet verbieden. De overheid wil faciliteren in een respectvolle dialoog zodat er een figuur rond Zwarte Piet ontstaat waar iedereen mee kan leven.

Van der Steur: ‘Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat. In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen.’

Categorie:
Provincie: