dinsdag, 9. oktober 2018 - 9:39 Update: 09-10-2018 19:48

Grote politieactie toeleveranciers hennepteelt Nieuwegein

Grote politie-actie in Nieuwegein
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De politie heeft op 9 oktober een grootscheepse inval gedaan in meerdere panden van een tweetal bedrijven in Nieuwegein: een groothandel in hennepteeltbenodigdheden en een growshop. Op zes locaties in Nieuwegein werden doorzoekingen verricht in bedrijfspanden en woningen. Op de inventaris van de twee bedrijven, meerdere panden, voertuigen en boten is beslag gelegd. Vier personen zijn aangehouden.

Tijdens de inval, die om 8.00 uur van start ging, zette de politie een groot deel van het bedrijventerrein Ravenswade af om ongestoord te kunnen werken. Personeel moest de panden verlaten. Agenten zetten verder op verschillende plekken in het land vrachtwagens van de groothandel langs de kant van de weg. De auto’s en lading werden in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek.

Voorbereiding grootschalige hennepteelt

De invallen vormen de eerste zichtbare actie na onderzoek van ruim een jaar, dat plaatsvindt binnen de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Niet alleen de feitelijke grootschalige hennepteelt is strafbaar, maar per 1 maart 2015 is ook de voorbereiding of het vergemakkelijken van grootschalige en beroeps- of bedrijfsmatige illegale hennepteelt strafbaar gesteld in de Opiumwet.

Grootste leverancier

De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier in Nederland een belangrijke rol te spelen bij de professionele hennepteelt in Nederland en vermoedelijk de rest van West-Europa. Het onderzoek geeft aanwijzingen dat het klantenbestand vrijwel uitsluitend uit bedrijven bestaat die actief zijn in de hennepteelt. Producten van de onderneming zijn aangetroffen bij professionele hennepkwekerijen.  Het bedrijf is daarmee een essentiële schakel in de grootschalige hennepteelt, zo luidt de verdenking.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):