donderdag, 7. maart 2019 - 18:17 Update: 07-03-2019 22:13

AIVD en NCTV slaan alarm: islamitische middelbare school heeft banden met terroristische groepering

Justitie, de AIVD en de NCTV slaan alarm over islamitische middelbare school Amsterdam
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De minister van Jusititie en Veiligheid, de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrinding en Veiligheid (NCTV) slaan alrarm om de islamitische middelbare school Cornelis Haga Lyceum in Amsterdam, die banden heeft met de terroristische groepering 'Het Kaukasus Emiraat'

Contact met terroristische groepering 

Deze groep is onder meer verantwoordelijk voor aanslagen in de metro in Moskou in 2010. Dit melden meerdere media donderdag. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft burgemeester Femke Halsema dat er onder meer signalen zijn dat het bestuur al jarenlang contact zou hebben met een terroristische groepering. Sinds het jaar 2000 zou het bestuur van de school in een salafistische en radicale omgeving verkeren. Er zijn ook signalen dat personen binnen de school de helft van de tijd aan de salafistische geloofsleer willen wijden en dat zij van plan zijn om buiten de gewonen lestijden scholieren onder hun invloedsfeer te brengen.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg schrijft aan Halsema dat uit de inlichtingen naar voren komt dat er ten minste één godsdienstles bewust is geannuleerd op het moment dat de Onderwijsinspectie kwam controleren.

Ingrijpen noodzakelijk

RTL Nieuws schrijft dat Femke Halsema hier donderdag over is geïnformeerd over het contact met de terroristische groepering. Halsema vindt de signalen 'zeer zorgelijk' en stelt dat ingrijpen 'noodzakelijk' en 'onvermijdelijk' is. Burgemeester Halsema en onderwijswethouder Marjolein Moorman willen dat het bestuur per direct opstapt. 

School per direct sluiten 

Leerlingen van de Amsterdamse islamitische school worden beïnvloed door leraren die contact onderhouden met terroristen, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg. PVV-leider Geert Wilders vindt het onbegrijpelijk dat de islamitische school niet per direct wordt gesloten, zo meldt de Telegraaf. Tegen de krant zegt Wilders: 'GroenLinks-burgemeester Halsema sluit de school niet. Zo gaat Nederland dus kapot. Laffe bestuurders en politici, die zelfs niet blussen als er brand is.' Maar ook CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt dat het tijd wordt om deze school te sluiten. Tegen de krant: 'Met gezwinde spoed, alles op alles zetten om deze tent te sluiten en bezien hoe betrokkenen kunnen worden aangepakt. Dit gif mag zich niet verspreiden.’

Reactie schoolbestuursvoorzitter

Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het Cornelius Haga Lyceum onder valt reageert in het AD: 'Ik heb geen feiten gehoord, alleen onzinverhalen. Dus ik vind het niet nodig te reageren'. Atsoy spreekt van ‘staatsonderdrukking en staatspropaganda’ van ‘incompetente randdebielen’. Verder zegt hij in de krant: 'Als er echt zo’n grote dreiging was, zou er allang op de rem zijn getrapt.' Volgens hem is de school grondig doorgelicht door de Onderwijsinspectie en zijn er geen misstanden aan het licht gekomen.