donderdag, 12. december 2019 - 15:41 Update: 25-01-2020 18:20

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van lenzen?

contactlenzen
Foto: Unsplash
Schiphol

Draag je al jaren een bril en ben je eigenlijk wel toe aan een overstap naar contactlenzen? Dan staat je een flink aantal keuzes te wachten. Namelijk: Welke lenzen passen eigenlijk het beste bij jouw ogen? Draag je ze continu of af en toe? Gebruik je ze voor langere tijd of kun je ze toch beter regelmatig vervangen? En, waar let je eigenlijk allemaal op bij de aanschaf? We geven je een aantal handige tips!

1. Laat je adviseren door een specialist

Om te beginnen is het natuurlijk ontzettend belangrijk om je te laten adviseren door een specialist zodat je op een later moment makkelijk een doordachte keuze kunt maken. Laat om te beginnen een oogmeting uitvoeren en leg je voorkeuren en levensstijl uit aan de specialist zodat je samen tot een aantal mogelijkheden kunt komen.

2. Meerdaagse lenzen of daglenzen?

Je kunt in de meeste gevallen kiezen tussen daglenzen of meerdaagse lenzen. Meerdaagse lenzen zijn bijvoorbeeld week of maandlenzen; deze gebruik je volgens het advies van de specialist voor de aangegeven periode. Een voorbeeld voor maandlenzen zijn de AIR OPTIX® plus HydraGlyde® lenzen, deze zijn uitstekend geschikt als je iedere dag of bijna iedere dag van de week lenzen wilt dragen. Week en maandlenzen moeten dagelijks worden schoongemaakt. Een daglens is uitstekend geschikt om te combineren met je bril of voor het sporten daarnaast is het hygiënisch en gemakkelijk, ook wanneer je wat gevoeliger ogen hebt.

3. Of nachtlenzen?

Naast de meerdaagse lenzen en daglenzen is er nog een mogelijkheid; nachtlenzen. Deze lenzen draag je alleen ’s nachts. Terwijl je slaapt corrigeren deze lenzen je ogen, zodat je overdag geen lenzen of bril meer nodig hebt. Of dit een mogelijkheid voor jou is hangt natuurlijk af van het oordeel van je specialist.

4. Harde of zachte lenzen?

Dan heb je nog de keuze tussen harde of zachte lenzen: iedere variant zo met zijn eigen voordelen. Ieder mens is tenslotte anders en daarom is het advies van eem specialist noodzakelijk.

5. Vergeet de vloeistof niet!

Draag je meerdaagse lenzen? Dan moeten de lenzen dagelijks onderhouden worden. Dit betekent handmatig poetsen, afspoelen en opbergen. De vloeistof zorgt er namelijk ook voor dat gedurende het opbergen de lens beschermt wordt tegen uitdrogen. Een specialist kan jou vertellen welke vloeidtof het beste bij jouw ogen en contactlenzen past. Ga daarom nooit zelf iets proberen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):