donderdag, 19. november 2020 - 16:49

Minister Slob stelt paal en perk aan topsalarissen omroepen

Arie Slob
Foto: Valerie Kuypers
Den Haag

Topbestuurders van publieke omroepen gaan vanaf 1 januari 2021 minder verdienen. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) verlaagt hun maximumsalaris met tienduizenden euro’s zodat deze binnen maatschappelijk verantwoorde grenzen valt.

Passende salarissen

Op dit moment geldt voor hen nog het algemene maximum van de Wet normering topinkomens (209.000 euro in 2021). Alle omroepbestuurders kunnen nu evenveel verdienen, ongeacht de omvang van de omroep, het bereik en het aantal leden. Minister Slob: ,,Dit is de samenleving niet goed uit te leggen. Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld. Zo is het ook in andere sectoren geregeld.’’
In de praktijk betekent dit dat zo’n 25 van de bijna 40 topbestuurders de komende jaren salaris moeten inleveren.

Vier maxima

De publieke omroepen worden voortaan verdeeld in vier verschillende categorieën met bijpassende salarissen. In welke categorie een omroep thuishoort, hangt af van de complexiteit ervan. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar het bereik van de omroep en het aantal leden. Hoe complexer, hoe zwaarder de bestuursfunctie en hoe hoger het maximumsalaris. Het gaat in 2021 om 148.000 euro voor bestuurders van bijvoorbeeld PowNed en Omrop Frylân, 176.000 euro voor onder meer NTR en Omroep Brabant en 193.000 euro voor EO, MAX, STER en VPRO.

Afbouwen salarissen

De salarissen van zittende bestuurders die straks de nieuwe grenzen overschrijden, moeten in maximaal 7 jaar worden afgebouwd. Nieuwe topbestuurders vallen direct onder de verlaagde maxima.

Het verlagen van de maximumsalarissen is een onderdeel van de plannen van minister Slob om het publieke bestel toekomstbestendig te maken.

Categorie:
Provincie: