vrijdag, 22. april 2022 - 14:16 Update: 22-04-2022 14:21

Politie en diereninspectie halen 125 cavia’s uit loods in Hellendoorn

agenten-uniform
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Hellendoorn

In een loods in de gemeente Hellendoorn, is donderdag 21 april, naar aanleiding van een melding bij het Landelijk Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), onderzoek gedaan. Dit meldt de politie vrijdag.

Verwaarloosde cavia's

'Medewerkers van de dierenpolitie en de inspecteur van het LID troffen in de loods 125 verwaarloosde cavia’s en drie konijnen aan. De 22-jarige eigenaresse is eerder als verdachte aangemerkt in verband met overtreding van regels waarbij gezondheid en welzijn van dieren in het gedrang komen', aldus de politie. 

'Fokken en verkopen'

Het vermoeden is dat de vrouw bedrijfsmatig bezig is met het fokken en verkopen van deze cavia’s. Ze voldoet mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Zo heeft ze onder andere geen vakbekwamheidsdiploma, bezit ze geen UBN-nummer, voert geen gezondheidsprotocollen uit en voldoet ze niet aan de aanmeldingsplicht. Hierover zal ze nader gehoord worden. 

Zwaar vervuilde hokken

De aangetroffen cavia’s verbleven in zwaar vervuilde hokken en hadden huid- en vachtproblemen. Een dierenarts heeft de gezondheidstoestand bekeken waarna besloten werd om de dieren in beslag te nemen. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.  

Zorgkader geïnformeerd 

De vrouw was reeds onder behandeling van hulpverlenende instanties. Mogelijk is zij niet instaat om tot verzorging van dieren over te gaan. Gezien haar gedragingen is haar zorgkader wederom geïnformeerd. De vrouw is recidivist en er is opnieuw proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: