woensdag, 27. maart 2024 - 19:31

Marine haalt mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen uit de vaart

Overhandiging naambord Vlissingen
Foto: Defensie
Vlissingen

De Koninklijke Marine heeft vandaag ceremonieel afscheid genomen van Zr.Ms. Vlaardingen. De mijnenjager is na 35 jaar trouwe dienst in de gelijknamige gemeente uit vaart genomen. De reden daarvoor is dat de mijnendienst komende jaren wordt volledig wordt vernieuwd. Zo wordt eind 2025 het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlissingen in dienst gesteld.

Oorlogswimpel, vlag en geus

Tijdens de afscheidsceremonie werden de oorlogswimpel, de Nederlandse vlag en de geus van Zr.Ms. Vlaardingen neergehaald. De geus is de vlag die een schip bij wijze van groet voert. Oud-commandanten ontvingen traditiegetrouw een letter van het naambord van het schip. 

De laatste commandant van Zr.Ms. Vlaardingen luitenant-ter-zee der eerste klasse Dave de Kruijff kijkt terug op een mooie tijd aan boord. “Met de uitdienststelling van de Vlaardingen zet de mijnendienst een stap richting de nieuwe schepen en middelen.”

De band tussen de mijnenjager en de gemeente Vlaardingen is hecht. Het schip bezocht de stad regelmatig voor een havenbezoek. Bewoners uit de omgeving konden dan een kijkje aan boord nemen. Gisteren deden ze dat voor het laatst.

Mijnen ruimen

In de Noordzee liggen naar schatting nog tienduizenden mijnen, vliegtuigbommen en andere munitieresten. Wekelijks vinden onder meer vissers voor de kust van Nederland en België explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze worden opgevist, gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Vervolgens maakt een mijnenjager het explosief onschadelijk.

De Nederlandse marine werkt bij het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen samen met de Belgische zeemacht. Dit samenwerkingsverband heet Beneficial Cooperation.

Vlissingen

Het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlissingen is in aanbouw en vorig jaar in het Franse Concarneau te water gelaten. Het schip wordt eind 2025 aan de Koninklijke Marine overgedragen.

De Vlaardingen wordt gedoneerd aan Oekraïne. Wanneer precies is nog niet bekend. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: