zaterdag, 22. oktober 2005 - 10:45

Ilona M. in tweeën zagen

Delfzijl

Nadat bergers vijf pogingen hebben ondernomen om het gezonken Duitse vrachtschip Ilona M. te bergen is zaterdag besloten het schip in tweeën te zagen en dan af te slepen. Het schip werd donderdagochtend losgetrokken uit de modder, maar daarmee was het probleem niet opgelost. Het schip bleek namelijk krom te trekken en dreigde te breken.

De bergingswerkzaamheden werd daarom opgeschort. Vrijdag zijn de pogingen om het schip te bergen hervat. Maar aan het eind van de dag was dit nog niet gelukt.

Het schip zonk vorige week en belemmert sindsdien de doorgang op een belangrijke vaarroute. Daardoor liggen er al dagen honderd binnenvaartschippers vast in Delfzijl. Ook in Duitsland liggen tientallen schepen aan de wal omdat ze niet naar Nederland kunnen. Iedere ligdag kost de schipper zo’n duizend euro. Na vijf vruchtelozen pogingen het schip in zijn geheel te bergen is nu besloten het in twee stukken te zagen. Dit zal vermoedelijk twee dagen gaan duren. Daarna zal het ‘filevaren’ worden voor de vele schepen die op doorvaart liggen te wachten. ©BON - foto: Martin Nuver
Provincie:
Tag(s):