donderdag, 27. januari 2005 - 23:29

'Sheriff' te paard

Amstelveen

Wie kent ze niet? Zit je net lekker te vissen (zonder vergunning), staat daar opeens een groene auto achter je met een blauwe zwaailamp op zijn dak. Of je bent aan het wandelen en er rijdt opeens een groene jeep langs je heen. Recreanten die het Amsterdamse bos bezoeken komen de boswachter regelmatig tegen maar weten vaak niet wat de boswachterij allemaal doet om het bos schoon, veilig en groen te houden.

Zo geeft de boswachter rondleidingen, halen ze gevaarlijk hangende takken uit de bomen, redden levens van onwel geworden bezoekers en kunnen personen aanhouden die de wet hebben overtreden. Belangrijkste taak van de boswachter is het bos voor iedere bezoeker zo leefbaar en vriendelijk mogelijk te maken. Vandaar dat in 2004 is gestart met een proef om, net als bij de politie, paarden in te zetten.

Na deze geslaagde proefperiode van enkele maanden, hebben vijf van de zeven boswachters een training gehad over de omgang met paarden. Dit vanwege de vele paardrijders in het bos. Twee van de boswachters,die belast zijn met handhaving, zijn ook opgeleid tot surveillant te paard. Eén van de voordelen, zo vertellen boswachter Annemiek Stevenhagen en haar naaste rijder Richard Stark, is dat paarden vaak op plekken kunnen komen waar je met een voertuig het nakijken krijgt. Ook het uitzicht is beter omdat je hoger zit. Maar het belangrijkste is dat wij sneller in contact komen met de bezoekers van het bos, je hoeft nu niet meer een raampje open te draaien.

Wandelaars reageren positief op dit initiatief en vooral de kinderen vinden de paarden erg leuk. De paarden Blossie en Brana zijn echte Ijslanders en van nature rustige paarden. Toch hebben de twee samen met de boswachters een kleine cursus gevolgd, zodat de paarden niet schrikken van loslopende honden die voorbij kunnen rennen en blaffen. ©BON
Provincie:
Tag(s):