dinsdag, 11. oktober 2005 - 13:11

Spoed in zaak Kalou

De rechtszaak van Feyenoord-spits Salomon Kalou tegen minister Rita Verdonk van vreemdelingenzaken wordt door de bestuursrechter met voorrang behandeld. De advocaten van de 20-jarige Ivoriaan hebben de Rotterdamse rechtbank kunnen overtuigen van het 'spoedeisend belang' van de zaak. Die dient nu op 25 november.

Kalou stapte naar de rechter, nadat Verdonk tot twee keer toe zijn aanvraag tot versnelde naturalisatie had afgewezen. Volgens de rechtbank in Rotterdam wordt er wel vaker voorrang verleend wegens een spoedeisend belang. Dan moet gedacht worden aan iemand die een verblijfsvergunning nodig heeft om in Nederland te kunnen studeren terwijl zijn opleiding op korte termijn begint. Of iemand die bij de bevalling van een familielid wil zijn.

De rechtszaak volgt twee maanden nadat Kalou beroep had aangetekend bij de rechtbank. De normale procedure duurt gemiddeld zes maanden tot een jaar. Een positief besluit van de rechter zou in dat geval voor Kalou waarschijnlijk te laat zijn gekomen om nog voor Nederland in actie te komen op het WK.

Het kamp-Kalou zegt nog geen beslissing te hebben genomen over het oproepen van getuige-deskundigen. Eerder zinspeelden de advocaten van de Ivoriaan daar wel op. Zo noemden ze als mogelijke kandidaten bondscoach Marco van Basten, Johan Cruijff en de Maastrichtse hoogleraar Nationaliteitsrecht Gerard-René de Groot.
Categorie:
Tag(s):