woensdag, 10. mei 2006 - 11:11

Aangifte tegen Dexia Bank wegens fraude

Amsterdam

De Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) heeft bij het Openbaar Ministerie (O.M.) aangifte gedaan tegen Dexia wegens fraude. Bij PAL, belangenbehartiger van duizenden aandelenlease gedupeerden, bestaat het zeer sterke vermoeden dat Dexia de aandelen niet heeft gekocht hoewel deze aankopen wel in de contracten stond vermeld. Verder heeft Dexia strafbaar gehandeld door het gros van de contracten zonder de vereiste vergunning te verkopen.

Dexia (Legio Lease en Bank Labouchere, voormalige dochters van Aegon) heeft in de jaren '90 en begin 2000 honderdduizenden aandelenlease contracten verkocht ter waarde van vele miljarden euro's. In totaal zijn er door Dexia 713.540 contracten verkocht aan 394.486 mensen. Na afloop van deze contracten bleven de meeste gedupeerden achter met een grote restschuld.

Al jaren wordt beweerd dat Dexia (en Aegon) de aandelen niet heeft gekocht, maar met optieconstructies heeft gewerkt. Het gevolg van deze werkwijze is, dat er aan het einde van de looptijd geen restschuld kan ontstaan. Restschulden worden echter wel aan de cliënten van Dexia doorberekend.

Dexia was en is wettelijk verplicht effectennota's (aan- en verkoop) aan haar cliënten te verstrekken. Dexia heeft dit nooit gedaan. In diverse rechtszaken heeft de rechter om sluitende aankoopbewijzen gevraagd. Dexia is tot op heden niet in staat gebleken deze bewijzen te overhandigen. Ook niet in hoger beroep. Om erger te voorkomen is Dexia zelfs in cassatie bij de Hoge Raad gegaan.
Categorie:
Tag(s):