dinsdag, 26. september 2006 - 9:52

Aanpak van stoepparkeerders

Berkelland

In de maanden oktober en november gaat de politie Berkelland optreden tegen het parkeren op de stoep. Deze actie wordt voorafgegaan door een waarschuwingsperiode, waarbij de politie in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Berkelland, en de gemeente Berkelland flyers aan overtreders uit gaat delen.

Vooral de ouderenbonden is het een doorn in het oog dat veel automobilisten hun voertuig parkeren op een plaats, die volgens de wet gereserveerd is voor voetgangers. De politie, VVN en de gemeente Berkelland vinden dat niet alleen storend voor ouderen, maar voor alle voetgangers.

Voetgangers nemen van alle vervoersdeelnemers de minste ruimte in, auto's de meeste. Op straat is ook de meeste ruimte gemaakt voor auto's. Het is niet meer dan terecht dat de ruimte die voor voetgangers is gereserveerd, ook voor hen wordt vrijgehouden. Voetgangers vormen ook de meest kwetsbare groep in het verkeer.

Het is niet voor niets dat in de Wegenverkeerswet geregeld is dat het voetpad alleen door voetgangers gebruikt mag worden. Dat geldt voor de ouderen maar ook voor kinderen, mensen met een kinderwagen of een rolstoel. Het is de enige plek op straat waar kinderen veilig kunnen spelen, maar ook waar mensen kunnen lopen op weg naar huis, werk, winkel of school.

Politie, gemeente Berkelland en Veilig Verkeer Nederland zijn zich er van bewust dat er ook straten zijn waar de parkeerdruk zo hoog is en de straat te smal, dat automobilisten wel op het trottoir moeten parkeren om nog ruimte over te laten voor het rijdende verkeer (niet te vergeten de hulpdiensten!)

Echter wordt er maar al te vaak door nonchalante automobilisten gemakshalve op het trottoir geparkeerd, waar dat niet nodig is en waardoor er voor de voetganger onvoldoende ruimte overblijft.

De komende tijd zullen de politie, VVN afdeling Berkelland en de toezichthouders van de gemeente Berkelland in die straten, waar onnodig op het trottoir wordt geparkeerd, flyers achter de ruitenwissers plaatsen.

In de flyers wordt aangegeven wat het probleem is. Daarmee wordt om het ongewenst gedrag terug te dringen en te voorkomen dat het u een bekeuring gaat kosten.
Provincie:
Tag(s):