vrijdag, 16. juni 2006 - 13:11

‘Net stinne mar winne!’

Woudsend

Donderdagmiddag is de Solarboot van 4e jaars studenten van Roc Friese Poort in Sneek gedoopt. Deze leerlingen doen mee met de Frisian Nuon Solar Challenge die langs de elf Friese steden gaat.

Twee projecten stonden gistermiddag centraal. De zonneboot gemaakt door de 4e jaars leerlingen en het mobiele podium, gemaakt door de 3e jaars leerlingen. Projecten binnen projectonderwijs waarbij deelnemers de benodigde competenties ontwikkelen voor hun toekomstige beroep.

De opleiding wil graag vorm geven in samenwerking met het bedrijfsleven. Want dan is het echt en wordt opleiden ineens gekoppeld met reële producten. Over het algemeen kunnen de deelnemers van de opleiding die, in samenwerking met het bedrijfsleven, in de loop van hun studie een steeds grotere en toenemende complexiteit aan. Daarom bied de opleiding de laatste jaren steeds meer projecten van bedrijven binnen of buiten de school.

‘Deelname aan de Frisian Nuon Solar Challenge heeft ons op een wel heel speciaal project gebracht.’ Zegt Tjeerd van de Kooi, coördinerend docent. ‘Het bouwen een wedstrijd-zonneboot en ook nogeens het podium waar straks de winnaars op gehuldigd worden. Aan de boot worden dermate ingewikkelde eisen gesteld dat wij in eerste instantie dachten om maar mee te doen vanuit de geest dat deelname belangrijker is dan winnen.’

‘Net stinne mar winne!’ Daarmee is de lat misschien hoog gelegd, maar deze instelling heeft de leerlingen opgeleverd dat zij kunnen zeggen: ‘Wij hebben een boot gebouwd.’ Erik, Jentsje, Willem, Jelger, Klaas, Arjen en Arjan zijn er dan ook van overtuigd dat hun boot een absolute kanshebber is om hun klasse te winnen.

Wie denkt dat de boot door de leraren ontwikkeld is zit er volledig naast. De jongens hebben met onderlinge samenwerking, zelf kennis en middelen (sponsoren) zoeken, zelf alle beslissingen genomen. In samenwerking met bedrijven (Breehorn, Simonis Voogd, Vripack en alle anderen) is deze boot door hen gebouwd en niet door de leraren en begeleiders. De Frisian Nuon Solar Challenge start op 26 juni en eindigt op 1 juli.
Provincie:
Tag(s):