donderdag, 13. april 2006 - 9:04

Bezetting door ME beeindigd

IJsselstein

De ME heeft een einde gemaakt aan de bezetting door zeventien actievoerders van Groenfront! bij het Total tankstation langs de A2 bij IJsselstein. Groenfront! steunt met hun actie de internationale anti-Total campagne die op 1 april van start is gegaan. Doel van de actie is dat Total zich terugtrekt uit Burma waar het militaire regime de mensenrechten schend en waar enorme schade aan natuur en milieu wordt toegebracht.

De Burmese oppositie wil al jaren een totale internationale handelsboycot afdwingen omdat de militaire dictatuur direct afhankelijk is van buitenlandse investeringen. Dit wordt ook gesteund door de VS die bedrijven verbiedt om in Burma te investeren. De Eu weigert echter om aan deze oproep gehoor te geven.

Rond 08.00 uur zijn bij het tankstation 3 ME busjes ter plaatse gekomen en hebben elf activisten die ‘los’ zaten aangehouden en afgevoerd. Op het dak van het gebouw bevonden zich nog drie activisten. De brandweer heeft met behulp van een hoogwerker geassisteerd om de activisten van het dak te verwijderen. Een speciale eenheid van de ME heeft de drie activisten die door middel van olievaten, gevuld met cement vastzaten als een ketting op de oprit van het tankstation losgemaakt en ook aangehouden. Een helikopter van het KLPD heeft tijdens de arrestaties toezicht vanuit de lucht gehouden.

Er zijn op het tankstation totaal 17 activisten aangehouden. Zij werden alle voor verhoor meegenomen naar het bureau. Het Openbaar Ministerie zal beslissen of zij nog langer zullen worden vastgehouden. Rond 10.15 uur werd het tankstation weer in gebruik genomen.
Provincie:
Tag(s):