woensdag, 25. oktober 2006 - 11:04

'Big Brother' studie naar jongeren die stoppen met roken

Nijmegen

Slechts één op de vijf jongeren die regelmatig rookt is van plan om op korte termijn te stoppen, zo blijkt uit onderzoek. En van jongeren tussen de 16 en 19 jaar die willen stoppen, lukt dat slechts een klein percentage. Waarom is dat stoppen voor jongeren zo moeilijk?

Dat gaat Rinka van Zundert van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoeken in een ‘Big Brother’-dagboekstudie. Jongeren die een serieuze stoppoging doen wordt gevraagd om gedurende vier weken meerdere keren per dag via internet vragen beantwoorden.

In Nederland zijn er veel rokers onder jongeren. In 2005 heeft 43,9% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar wel eens gerookt. Van de jongens rookt 16% dagelijks, van de meisjes 15%. Het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen doet onder leiding van prof. Rutger Engels onderzoek naar de beginfasen van rookverslaving bij adolescenten. Zo lijken jongeren meer impulsief te stoppen dan volwassenen en ze worden sterker beïnvloed door hun sociale omgeving.

Ouders, vrienden en partners kunnen jongeren demotiveren door zelf te blijven roken, of door sociale druk om te blijven roken uit te oefenen. Maar hun invloed kan ook positief werken wanneer ze de jongere steunen in hun motivatie om te stoppen met roken. Naast de invloed van de sociale omgeving speelt nicotineafhankelijkheid een belangrijke rol. Naarmate jongeren langer roken, zijn ze vaak meer verslaafd, en minder bereid om met roken te stoppen.

Jongeren die nog maar kort roken kunnen echter ook al tekenen van verslaving vertonen. Bovendien roken jongeren met astma even veel en even vaak als gezonde jongeren. Welke processen en factoren precies een rol spelen bij stoppen met roken door jongeren is nog onbekend.

De studie van Rinka van Zundert moet antwoord gaan geven op vragen als: wat gebeurt er nu precies in de eerste 48 uur na het stoppen, en in de weken daarna? En wat zorgt er nou voor dat de ene jongere het stoppen wél volhoudt en de andere niet?

Het gaat om een eerste studie wereldwijd waarbij jongeren die gaan stoppen met roken op zo’n intensieve manier gevolgd worden. Deelnemers aan het onderzoek worden nog gezocht (zowel jongeren met als zonder astma).
Provincie:
Tag(s):