donderdag, 20. juli 2006 - 8:59

Bouwvakkers klagen over extreme hitte

Amsterdam

Veel bouwvakkers klagen bij het FNV over de hitte waarin ze moeten werken. Vooral dakdekkers klagen omdat ze nergens schaduw hebben. De FNV heeft een telefoonnummer geopend waar bouwvakkers terecht kunnen met klachten over het werken bij deze tweede hittegolf.

De meldweek rond werken bij warm weer, die FNV Bondgenoten vorige week organiseerde, heeft een aantal behoorlijk misstanden aan het licht gebracht. Het aantal meldingen was hoog. Dit laat de bond weten. In vier dagen kwamen bijna 350 meldingen binnen.

De bond is geschrokken door de hoeveelheid en de aard van de meldingen. Arbodeskundige Jan Verhagen van FNV Bondgenoten: “Dat de warmte ongemak oplevert is één ding, maar veel van de situaties die bij ons gemeld werden, waren gewoonweg gevaarlijk en het is dan stuitend om te horen dat werkgevers in dergelijke gevallen niet thuis geven�.

Uit de meldingen blijkt dat de hitte gezondheidsklachten veroorzaakt variërend van concentratieverlies en hoofdpijn tot ademhalingsproblemen en flauwvallen. Verhagen: “Je moet er niet aan denk wat er gebeurt als die chauffeur in het gehandicaptenvervoer flauw valt, die ons meldde dat de temperatuur tot 50ºC oploopt in zijn busje. Zonder airco�.

Voor FNV Bondgenoten zijn de meldingen een extra prikkel om bij het kabinet te blijven hameren op een arbowet met heldere gezondheidsnormen en grenswaarden, zodat werknemers én werkgevers weten waar ze aan toe zijn. Ook moet de arbeidsinspectie meer optreden bij meldingen tijden hitteperiodes. Daarnaast vindt de bond dat werknemers recht hebben op werkonderbreking bij werktemperaturen boven de 35ºC, tenzij er door de vakbond voorgestelde maatregelen worden getroffen.

Opvallend veel meldingen kwamen, naast die van de bouwvakkers, van werknemers uit de detailhandel. FNV Bondgenoten heeft daarom afgelopen week in het centrum van Groningen winkelpersoneel voorgelicht over werken in warm weer.
Categorie:
Tag(s):