dinsdag, 28. november 2006 - 20:41

Gemeente plaatst commissie- en raadsstukken op internet

Emmen

Vandaag is de nieuwe website van de gemeenteraad Emmen gelanceerd. Op deze website zijn alle commissie- en raadsstukken toegankelijk. Het bijzondere hiervan is dat de gemeente erin is geslaagd de gegevens uit het Corsa-systeem waarmee raads- en commissiestukken worden geregistreerd, geautomatiseerd op de site zichtbaar te krijgen. Hiervoor tekende het internetbedrijf GemeenteOplossingen uit Groningen. Leverancier BCT uit Amstenrade ondersteunde de gemeente Emmen bij het beschikbaar stellen van de gegevens uit het document managementsysteem Corsa. De gemeente Emmen zelf ontwierp de site, waarbij veel aandacht is besteed aan gebruiksgemak en vindbaarheid van documenten.

Het websysteem van GemeenteOplossingen, waarmee de webpagina’s worden gemaakt, behoort tot het modernste in Nederland en voldoet aan de strengste toegankelijkheidseisen voor bijvoorbeeld slechtzienden. Via de internetprogrammeertaal XML komen nu alle documenten rechtstreeks uit Corsa geheel automatisch op de juiste plaats in de site terecht en met de juiste, gebruikersvriendelijke, vormgeving. De XML-taal functioneert als een soort verbindingssluis tussen Corsa en het websysteem.

Op de ‘oude’ website van de gemeenteraad gebeurde dit nog handmatig. Dus zodra er stukken in Corsa waren geregistreerd en geplaatst, moest dat ook nog eens handmatig op dewebsite gebeuren. Deze site ontving overigens in mei 2006 nog de prijs ‘Beste site van Raad en Staten in 2006’, van de landelijke Vereniging van Griffiers,vanwege onder andere actualiteit en compleetheid.

Naast de rechtstreekse koppeling met Corsa is er nog een aantal andere vernieuwende zaken te melden. Zoals een e-mail abonnement. Burgers en raadsleden kunnen zich hiermee abonneren op raadsnieuws. Zodra er nieuwe stukken op de site worden geplaatst, ontvangen de abonnees hiervan per mail bericht. Daarnaast is het onderdeel ‘thema’s’ ontwikkeld. Uit de informatieanalyse, die vooraf ging aan het bouwen van de nieuwe website, bleek dat met name raadsleden veel prijs stellen op dossiervorming rondom bepaalde thema’s. Zo zijn nu bijvoorbeeld de lokale thema’s als ‘theater’ en ‘Wmo’ op de site
beschikbaar. Het aantal thema’s zal de komende maanden nog verder worden uitgebreid.
Provincie:
Tag(s):