vrijdag, 24. november 2006 - 13:07

Ingebruikname parkeergarage Oldehove

Leeuwarden

Leeuwarden heeft er vanaf 28 november een nieuwe ondergrondse parkeergarage bij. Aan de voet van de Oldehove, onder het Oldehoofsterkerkhof, zijn ruim 525 ondergrondse parkeerplaatsen gerealiseerd.

Wethouder Verkeer en Vervoer, Gerrit Krol, rijdt dinsdag 28 november om 16.00 uur samen met de voorzitter van de Winkeliersvereniging Grote en Kleine Kerstraat, de heer G. Papma, als eerste de nieuwe ondergrondse parkeergarage in en opent daarmee de garage.

Door het breken van enkele glasplaten, bestemd voor één van de uitgangen, was de oplevering van de parkeergarage met enkele dagen vertraagd. Vanwege de veiligheidsnormen moeten namelijk alle vier uitgangsgebouwen gereed zijn, voordat de garage in gebruik mag worden genomen.

Door de herinrichting van de binnenstad was de parkeergelegenheid in Leeuwarden afgenomen. De gemeenteraad besloot daarom een nieuwe ondergrondse parkeergarage te bouwen. Tijdens de twee jaar durende bouw is het steeds mogelijk gebleven om te parkeren op het boventerrein, het Oldehoofsterkerkhof. Deze blijft na de ingebruikname nog in de maand december voor 250 auto’s toegankelijk. Met de opening van parkeergarage Oldehove komt het aantal parkeerplaatsen in het stadscentrum op 3.825, waarvan 2.200 overdekt.

Het Oldehoofsterkerkhof is één van de oudste plekken van Leeuwarden. Voor de start van de bouw was de verwachting dat er in de grond veel archeologische overblijfselen zaten. Daarom werden er tijdens de bouw periodes voor archeologisch onderzoek ingepast. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan die een schat aan informatie hebben opgeleverd, waaronder restanten van de St. Vituskerk en een boerderij uit de Romeinse periode. Een deel van de archeologische opgravingen wordt in 2007 gepresenteerd.

Vanaf januari 2007 start de herinrichting van het plein. Er komt onder andere een fontein in de vorm van de St.Vituskerk. Het plein biedt, na de herinrichting, plaats aan evenementen en andere activiteiten.

De parkeergarage Oldehove is van maandag tot en met zaterdag geopend van 7.00 – 24.00 uur.
Provincie:
Tag(s):