vrijdag, 1. december 2006 - 21:43

Leerlingen worden manieren bij gebracht

Coevorden

Met de feestelijke kerstdagen in het vooruitzicht krijgen alle leerlingen van groep 8 van de openbare basisscholen in de gemeente Coevorden komende week een 5-gangendiner aangeboden in Hotel Restaurant Talens. Behalve lekker eten is het doel van dit diner dat alle leerlingen in de praktijk leren wat tafeletiquette zijn.

De leerlingen in de laatste groep van de openbare basisscholen hebben op school al lessen gehad over omgangsvormen en kleding voor officiële gelegenheden zoals chique diners. De basisregels gaan ze komende week in de praktijk brengen. Zo’n 220 leerlingen van groep 8 uit de hele gemeente schuiven aan tijdens één van de vier 5-gangendiners op maandag 4 december, woensdag 6 december, donderdag 7 december en vrijdag 8 december.

Om er voor te zorgen dat de lessen in omgangsvormen ook bij blijven bij de leerlingen is er voor gekozen om de praktijkcursus een speels karakter te geven. Een docent van de horecaopleiding van het Drenthe College zal voorafgaand aan de maaltijd op humoristische wijze vertellen over de tafeletiquette. De leerlingen kunnen hun nieuwe kennis direct daarna toepassen tijdens het verorberen van de maaltijd. Voor het 5-gangendiner worden de ronde tafels volledig ‘ingedekt’ met al het bestek, servies en glaswerk dat gebruikelijk is in een gerenommeerd restaurant. Zelfs het klassieke visbestek ontbreekt niet en zal na uitleg ook echt worden gebruikt.

De flessen wijn worden gevuld met non-alcoholische dranken, maar wel correct uitgeserveerd met de juiste flessen en geschonken in de bijbehorende glazen. Burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Peter Snijders van onderwijs zullen vooraf ook een demonstratie wijnproeven doen. Burgemeester Bouwmeester doet dit op maandagavond 4 december en wethouder Snijders proeft op woensdagavond 6 december en op vrijdagavond 8 december de wijnen. Op donderdagavond 7 december zet de algemeen directeur van het openbaar primaironderwijs haar beste beentje voor bij het diner voor de leerlingen.

“In een maatschappij waarin normen en waarden door burgers en politiek opnieuw centraal worden gesteld en het bedrijfsleven de etiquette ook weer strikter hanteert, is het belangrijk dat ook het basisonderwijs hier aandacht voor heeft. Immers, onze jeugd is onze toekomst�, aldus wethouder Peter Snijders van onderwijs “Het openbare basisonderwijs in Coevorden wil innovatief zijn in haar onderwijs. Een cursus etiquette zo vlak voor de kerstdagen past hier prima bij.� Als deze praktijkcursus slaagt, overwegen de openbare basisscholen om deze lessen in etiquette standaard op te nemen in het leerprogramma voor komend schooljaar. Alle kinderen krijgen na het diner de basisregels voor ‘eigentijdse omgangsvormen’ ook op papier mee. Zodat ook met broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, papa’s en mama’s over de gewenste manieren gediscussieerd kan worden.
Provincie:
Tag(s):