woensdag, 4. oktober 2006 - 9:01

Nederlandse mariniers op de vuist in Noorwegen

Enkele tientallen Nederlandse mariniers zijn afgelopen weekend slaags geraakt in een Noors café in het plaatsje Karasjok. Dit laat een woordvoerder van Defensie woensdagochtend weten. Speculaties gaan, dat de vechtpartij ontstond toen een groep mariniers de toegang werd geweigerd tot een plaatselijk café/discotheek. Hierdoor raakte zo’n 60 mensen slaags. Hoeveel Nederlandse militairen betrokken waren bij deze massale vechtpartij wordt op dit moment door de locale autoriteit en de aanwezige Koninklijke Marechaussee onderzocht.

Bij de vechtpartij raakte een Nederlandse militair zijn voortand kwijt en raakte, voor zover bekend, vijf Noren gewond. De mariniers maken deel uit van een groep van tweehonderd die op oefening zijn in het Noorden van Noorwegen.

De jaarlijkse oefeningen in Noorwegen begonnen direct na de koude oorlog dat dient als trainingskamp voor mariniers. Hier worden de mannen getraind om bekend te geraken te opereren in koude omstandigheden.

De commandant van het eerste Nederlandse bataljon heeft direct maatregelen genomen. Zo mogen de militairen het dorp, waar de vechtpartij plaatsvond, voorlopig niet meer bezoeken. Daarnaast heeft de legerleiding excuses gemaakt aan de locale politiek en bevolking.
Provincie:
Tag(s):